Uluitoarele imagini video cu Berlinul la două luni după căderea lui Hitler! Filmuleţul e HD, color şi merită să-l vedeţi!


Berlin 1945Pentru că în câteva zile (pe 9 mai 2015) se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial (9 mai 1945), m-am gândit să fac o mică surpriză pasionaţilor de istorie, prezentând şi comentând puţin despre un filmuleţ color apărut recent şi care prezintă cum arăta Berlinul, capitala Germaniei în iulie 1945, la 2 luni după terminarea marelui război.

Filmul e de fapt un colaj din mai multe materiale filmate şi este excepţional pentru calitatea sa. El a fost prelucrat recent, adăugându-i-se inclusiv un sonor, pentru a apare cât mai realist. Am văzut mai multe forumuri care discută despre acest film, care e considerat a fi unul „fake” („fals”), fiind mult prea „realist”. Dar cei care susţin această teorie, nu ştiu despre ce vorbesc. În primul rând, filmele clasice (nedigitale) par mult mai realiste şi mai calitative, decât cele realizate în ziua de astăzi, prin procedeul digital. În al doilea rând, filmul color nu era chiar o raritate nici în acele vremuri, deşi atunci cele mai multe filme se făceau alb-negru. În al treilea rând, nu văd rostul pentru care s-ar falsifica un asemenea filmuleţ… dacă ar fi adevărat, ar fi necesitat o muncă enormă pentru a crea toate cadrele computerizate ale oraşului Berlin.

În iulie 1945, Berlinul arăta ca un oraş total dezolant. Distrus aproape în totalitate în luptele crâncene din aprilie/mai 1945 dintre armatele naziste şi cele ruseşti/occidentale, nu mai rămăsese mare lucru din el. Se puteau observa doar ruinele clădirilor, oameni abia ieşiţi din ghearele războiului şi mulţi soldaţi (sovietici, dar şi occidentali).

Am extras câteva cadre interesante din acest mic videoclip, pe care o să le comentez:

Berlin 1945 1

Ruşii erau atunci mai numeroşi decât localnicii nemţi, aşa că şi-au instalat peste tot indicatoare de orientare în limba rusă. De exemplu, pe indicatoarele de mai sus putem citi „Pariser Platz”, „Brandenburg”, „Lev” sau „Reichstag”.

Berlin 1945 2

Oraşul fusese împărţit în mai multe sectoare: sectorul sovietic, sectorul american, sectorul britanic. Odată ce părăseai Poarta Brandenburg, ieşeai din sectorul britanic, aşa cum se poate vedea din panoul instalat în poza de mai sus.

Berlin 1945 3

Odată ce am ajuns în sectorul rusesc, putem vedea un panou uriaş dedicat marelui conducător sovietic, I.V.Stalin. Şi nelipsita seceră şi ciocanul!

Berlin 1945 4

Şubrezită de bombardamente, o clădire se prăbuşeşte în gol sau este demolată. Un copil (pe care l-am indicat cu săgeata) scoate repede aparatul de fotografiat pentru a surprinde momentul!

Berlin 1945 5

Hotelul Adlon este o ruină generală…

Berlin 1945 6

… la fel de ruinate sunt şi maşinile din poza de mai sus.

Berlin 1945 7

O femeie (pe care am înconjurat-o cu roşu) face haz de necaz şi se strâmbă la aparatul de filmat. Dovada că oamenii nu şi-au pierdut simţul umorului nici în cele mai dezastruoase momente din viaţa lor.

Berlin 1945 8

Tramvaiele încă mai circulă printre ruinele oraşului…

Berlin 1945 9

De sus imaginea dezastrului e copleşitoare…

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock