Ce este antipatia? Oameni mari cărora li s-a făcut rău la vederea unui iepure sau a unui trandafir


antipatiaAstrologii, care vor să explice totul, pretind că antipatia pe care o persoană o simte faţă de alta sau faţă de un lucru este produsă de aştri. Astfel, două persoane născute în aceeaşi zodie vor dori să fie aproape una de alta şi se vor iubi fără să ştie de ce, la fel cum alţii se vor urî fără motiv, pentru că s-au născut în zodii diferite. Dar cum vor explica ei oare antipatia pe care oamenii mari au avut-o faţă de lucrurile cele mai obişnuite; se pot da nenumărate exemple din care nu înţelegem însă nimic.

François de La Mothe Le Vayer (1588-1672, filosof francez) nu putea suferi niciun istrument, dar simţea cea mai vie plăcere la bubuitul tunetului. Cezar (împăratul roman)  era cuprins de frisoane când auzea cocoşul cântând; cancelarul Bacon (1561-1626) leşina de câte ori era o eclipsă de lună. Maria de Medicis (1575-1642, regină franceză) nu putea suferi trandafirul, nici chiar în pictură, dar îi plăceau tot felul de alte flori. Un cardinal francez simţea aceeaşi antipatie şi făcea sincope la mirosul de trandafir. Mareşalului francez d’Albert i se făcea rău la o masă la care se servea pui de mistreţ sau purcel de lapte. Regele Franţei, Henri al III-lea nu putea sta singur într-o încăpere în care se afla o pisică. Mareşalul Schomberg avea aceeaşi slăbiciune. Ladislau, regele Poloniei, era tulburat şi o lua la fugă numai dacă vedea mere. Erasmus nu putea mirosi peştele fără să facă febră. Un englez a murit în clipa cînd a citit capitolul al 53-lea din Isaia. Marele astronom Tycho Brahe simţea cum i se moaie picioarele la vederea unui iepure sau a unei vulpi.

Cauzele unor astfel de stări au adesea originea în primele senzaţii trăite în copilărie. O doamnă căreia îi plăceau mult tablourile şi gravurile leşina când le vedea reproduse în cărţi; ea mărturisea cauza: copil fiind, tatăl său a văzut-o răsfoind nişte cărţi cu ilustraţii; el i le-a luat brusc din mîini şi i-a spus pe un ton înfricoşător că în acele cărţi erau diavoli care o vor ştrangula dacă va îndrăzni să le mai atingă… Aceste ameninţări absurde, destul de obişnuite la anumiţi părinţi, provocau efecte funeste, care nu mai puteau fi înlăturate.

Pliniu, care era destul de credul, ne asigură că există asemenea antipatie între lup şi cal încât, dacă un cal merge pe drumul pe care a mers un lup, simte că-i amorţesc picioarele şi nu mai poate înainta. Dar instinctul animalelor nu este o eroare. În America, un cal simte tigrul, şi refuză cu încăpăţânare să traverseze o pădure în care duhoarea îl anunţă de prezenţa duşmanului. Câinii simt la fel de bine lupul, pe care nu-l simpatizează deloc; şi poate am fi şi noi mai înţelepţi dacă am urma, în legătură cu oamenii care îi vedem pentru prima oară, impresia de simpatie sau antipatie pe care ne-o provoacă; căci instinctul există şi la oameni, dar înăbuşit de raţiune.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO