Transformarea metalelor obişnuite, cum ar fi cuprul, în aur – a fost dintotdeauna visul alchimiştilor, care se pare că nu s-a realizat niciodată. Dar, un grup de oameni de știință din China susțin că au atins acest obiectiv… deși rezultatul final poate fi mai util decât un metal nobil.
Într-un comunicat de presă recent, Academia Chineză de Științe descrie lucrarea Dr. Sun Jian de la Institutul de Chimie-Fizică din Dalian, care a condus o echipă ce a urmărit răspunsul la întrebarea: „Putem schimba proprietățile chimice ale unui element prin reglarea structurii sale electronice?”
Echipa lui Lian a folosit un procedeu chimic numit „pulverizare catodică”, în care particulele sunt extrase dintr-un material-țintă solid prin bombardament cu particule energetice ale căror energie cinetică este mult mai mare decât energiile termice convenționale. În acest caz, ținta pulverizării a fost cuprul, iar bombardierul a fost o plasmă de argon cu energie înaltă ionizată de un curent electric.
Odată „pulverizat”, cuprul a fost apoi expus la oxidare și „înghețat” la valență zero (o măsură de combinare a energiei cu alți atomi). Rezultatul final a fost un metal cu un comportament de metal nobil, cum este aurul. Aşadar, cât de aproape de aurul real este acest „aur”? Potrivit publicației „South China Morning Post”, cercetătorii au folosit „aurul” ca şi catalizator pentru transformarea cărbunelui în alcool, un proces chimic dificil pe care doar metalele prețioase le pot gestiona eficient. „Nano-particulele de cupru au obținut o performanță catalitică foarte asemănătoare cu cea a aurului sau a argintului. Rezultatele au demonstrat că, după prelucrare, cuprul se poate transforma dintr-un pui în „pasărea phoenix”.
Aşadar, vor apărea bijuterii ieftine din „aur”, fără ca nimeni să-şi dea seama? Nu, pentru că noul metal păstrează densitatea cuprului, care este mult diferită de cea a aurului. Deci, nu vă puteţi păcăli iubita sau soția dvs., dar se pot păcăli procesele electrice din interiorul smartphone-urilor și a altor echipamente electronice care necesită cantități mari de aur.