Fizica cuantică încă rămâne un domeniu misterios: s-a reuşit să se realizeze teleportarea cuantică între computere!


„Cuantic” este unul dintre cele mai frecvente cuvinte folosite în ultima perioadă, iar în acest articol puteţi citi ceva despre lumea cuantică: fizicienii au reușit în 2019 să demonstreze teleportarea cuantică între două cipuri de computer.

Abia în ultimii 20-30 de ani, fizicienii au început să înțeleagă principalele aspecte ale fizicii cuantice, deşi conceptul este mai vechi. Chiar și Albert Einstein a murit nefiind de acord cu o mulțime de teorii care înglobează această nouă lume a fizicii, deoarece în anumite aspecte nu se „potrivea” cu teoria relativității speciale. Dar, pentru că nu se înțelege totul despre fizica cuantică, asta nu înseamnă că nu putem profita de proprietățile sale uimitoare, una dintre ele fiind „inseparabilitatea cuantică”, un fenomen în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate” între ele.

Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol, în colaborare cu Universitatea Tehnică Daneză, au dezvoltat cu succes dispozitive la nivel de microcip care sunt capabile să exploateze aplicația fizicii cuantice prin generarea și manipularea particulelor de lumină unice în circuitele programabile la nivel de nano.

Aceste microcipuri codifică informațiile cuantice în lumina generată în interiorul circuitelor și pot procesa informații cu eficiență ridicată și zgomot extrem de redus. Acest lucru s-ar putea traduce printr-o abilitate de a crea circuite cuantice mai complexe care în prezent sunt necesare în calculul cuantic și în comunicații, şi care sunt, la ora actuală, cele mai puternice supercalculatoare care există.

Teleportarea cuantică oferă transferul stării cuantice a unei particule cuantice dintr-un loc în altul utilizând inseparabilitatea cuantică. Stabilirea acestei comunicări inseparabile în laborator nu a fost un lucru uşor.

„Am putut demonstra o legătură inseparabilă de înaltă calitate între două chip-uri din laborator, unde fotonii de pe ambele chipuri au o singură stare cuantică”, a spus unul dintre cercetători, Dan Llewellyn. El a mai adăugat că „Fiecare cip a fost apoi complet programat pentru a efectua o serie de demonstrații care utilizează inseparabilitatea. Demonstrația emblematică a fost un experiment de teleportare cu două cipuri, prin care starea cuantică individuală a unei particule este transmisă peste cele două cipuri, după efectuarea unei măsurări cuantice. Această măsurare folosește comportamentul ciudat al fizicii cuantice, care în mod simultan întrerupe legătura de inseparabilitate și transferă starea particulelor către o altă particulă aflată deja pe cipul receptorului”.

Rezultatele au arătat eficiență în teleportarea cuantică de 91%, precum și alte caracteristici importante. Se anticipează că aceste evoluții vor avea un impact imens asupra societății moderne.


Lasă un comentariu