„Oraşul interzis” – un loc incredibil din China, vechi de 600 de ani


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

„Oraşul interzis” din China, palat imperial al dinastiilor Ming şi Qing, a fost construit în anul 1420 din ordinul împăratului Chengzti (dinastia Ming). El are, deci, 600 de ani de istorie. Sub dinastiile Ming şi Qing a suferit mai multe incendii şi a fost reconstruit de câteva ori, dar, în ansamblu, el a rămas fidel planului iniţial de ia începutul dinastiei Ming, păstrând încă acele construcţii ce au fost realizate înaintea dinastiei Qing. Cetatea reprezintă cel mai vast şi, în acelaşi timp, complet ansamblu de construcţii antice nu numai din China, ci şi din întreaga lume.

„Oraşul interzis” ocupă o suprafaţă de 720.000 mp, construcţiile, în număr de 9900, intinzându-se pe o suprafaţă totală de 500.000 mp. El se situează pe axa centrală nord-sud a capitalei Chinei, mărginit de mai multe porţi impozante, dintre care Poarta Duanmen
(Poarta Frontală), Poarta Tian’anmen (Poarta Păcii Celeste), Poarta Zhengyangmen (Poarta centrală din Sud).

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

În „Oraşul interzis”, construcţiile sunt dispuse simetric faţă de un ax central, împărţindu-se în două categorii: curtea exterioară (destinată ceremoniilor) şi curtea interioară (destinată activităţilor neoficiale). Ceremoniile se ţineau în prima curte, situată între Poarta Wumen (Poarta de la Miazăzi) şi Poarta Qian-qingmen (Poarta Purităţii Celeste). Deasupra Porţii de la Miazăzi (Poarta frontală) se găsesc cinci pavilioane, cunoscute sub numele de „Cele cinci păsări Phoenix”. Aceasta este construcţia cea mai înaltă a Palatului imperial.

După ce treci de poartă, pătrunzi într-o curte enormă, străbătută de Râul cu Apă de Aur, pe care îl poţi traversa păşind pe unul din cele cinci poduri de marmură cu pilaştri sculptaţi. Prin Poarta Taihemen (Poarta Armoniei Supreme) ajungi în cele trei mari săli situate în centrul Palatului imperial: Sala Armoniei Supreme, Sala Armoniei Perfecte şi Sala Armoniei Ocrotite.

Poarta Armoniei Supreme. Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Sala Armoniei Supreme este cea mai mare construcţie a Palatului: înaltă de 27 m şi cu o suprafaţă de 2370 mp, are un aspect impunător. În această sală, cunoscută şi sub numele de Sala cu Clopote de Aur, avea loc ceremonia încoronării noului împărat. Decoraţia somptuoasă a sălii, atât în interior cât şi în exterior, era menită să reprezinte autoritatea absolută a Fiului Cerului.

Mai reduse ca dimensiuni, Sala Armoniei Perfecte şi Sala Armoniei Ocrotite slujeau drept încăperi de odihnă ale împăratului, acesta dând, adesea, aici banchete în onoarea miniştrilor şi generalilor săi. Aceste trei săli mari se continuă cu alte săli mai mici: Sala Gloriei Literare şi Sala Bravurii Războinice.

Curtea interioară, delimitată de Poarta Purităţii Celeste şi Grădina imperială, este trasată în linii mai puţin somptuoase. Aici locuia familia imperială, aici rezolva împăratul problemele mai mărunte de administraţie. Curtea se compune din şase grupuri de construcţii, partea centrală cuprinzind trei palate, în care se găsesc apartamentele imperiale: Palatul Calmului Terestru, Sala Unirii şi Palatul Purităţii Celeste. În acesta din urmă, în afara dormitoarelor împăratului, se mai află o sală de audienţe şi o cameră în care era depus, timp de câteva zile, trupul neînsufleţit al suveranului.

Tronul din Palatul Puritatii Celeste. Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

De-o parte şi de alta a acestor trei palate, se află cele şase palate de la răsărit şi cele şase palate de la apus, locuite de împărăteasă şi de concubinele imperiale. Pe axa răsăriteană – Sala Supremaţiei Imperiale, Palatul Bătrâneţii Liniştite, Palatul Cultivării Caracterului, Pavilionul Plăcerii şi Longevităţii şi Studioul Armoniei Cultivate. Pe axa apuseană se află Palatul Bunătăţii şi Calmului şi Palatul Bătrâneţii Calme, în care locuiau împărăteasa mamă şi concubinele imperiale.

În „Oraşul interzis” se păstrează intacte nu numai construcţiile datând din timpul dinastiilor Ming şi Qing, ci şi decoraţiile interioare, care nu au suferit modificări majore, găzduind numeroase vestigii culturale.

Sala Armoniei Supreme este decorată somptuos. În centrul ei, pe o estradă din lemn, alcătuită din şapte etaje suprapuse, se înalţă tronul imperial, aurit şi înconjurat de paravane şi vase în care se ardeau esenţe parfumate. Această estradă este încadrată de şase coloane aurite, împodobite cu dragoni; acelaşi motiv se repetă şi pe plafonul cu chesoane, reprezentând un dragon ce înghite o perlă. În faţa sălii se găsesc 18 vase din bronz aurit, iar, la cele două extremităţi ale terasei, două broaşte ţestoase şi doi cocori din acelaşi metal, un cadran solar şi un mic chioşc de piatră în care se punea un vas pentru grâne.

Palatul imperial adăposteşte peste un milion de obiecte de artă, constituind cel mai mare tezaur oriental. Numeroasele săli de expoziţie se pot împărţi în două categorii, o parte prezentând obiecte de artă antice, iar cealaltă parte – o serie de tezaure unice în lume.

Turnul din colţ al Orasului Interzis. Imagine: aisleseatplease.com (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock