O nouă formă ciudată de materie a fost descoperită: e lichidă şi solidă în acelaşi timp!


Toată lumea cunoaște cele trei stări fundamentale ale materiei: solidă, lichidă și gazoasă. Cu toate acestea, există alte stări de materie, care apar în împrejurări extreme. Astfel, oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au confirmat recent existența unei noi stări bizare de materie, care este atât lichidă, cât și solidă.

Această stare hibridă a materiei lichide / solide a fost observată la atomii de potasiu aflaţi sub presiune extremă. Când este comprimat până la extreme, potasiul cristalizează într-o stare ciudată și surprinzătoare – o stare care acționează atât ca lichid, cât și ca solid. Ce înseamnă asta? Dacă aţi ţine în mână o bucată de potasiu, acesta ar arăta ca un bloc solid, care picură încet şi se topeşte, până când dispare complet.

Unul dintre co-autorii studiului, Andreas Herrman, de la Universitatea din Edinburgh, o ilustrează într-un alt mod: “E ca și cum ai ține un burete umplut cu apă care începe să picure, numai că buretele este şi el de asemenea din apă”.

Se crede că potasiul și alte metale similare ar putea exista în această stare, sub mantaua Pământului, unde presiunea și temperatura sunt destul de extreme.

Nu este prima dată când această stare de materie a fost observată. Prima observație a acestei noi stări ciudate a materiei a avut loc acum 15 ani, când oamenii de știință au detectat un fenomen care apare la atomii de sodiu. Cristalele de sodiu sunt, în mod normal, extrem de conductive la electricitate și căldură, dar oamenii de știință au descoperit că, atunci când au fost împinși în condiții extreme – de 20.000 de ori presiunea suprafeței Pământului – sodiul s-a transformat într-un cristal transparent care a devenit rezistent la electricitate.