O enigmă a Terrei: de ce nucleul ei este de 4 ori mai tânăr decât vârsta planetei?


Pământul este o planetă surprinzătoare: în primul rând pentru că are câmp magnetic. În sistemul nostru solar există corpuri cereşti ce nu au câmp magnetic (ca vecinii noştri, Venus şi Marte). Iar acum, cercetătorii au mai făcut o descoperire ciudată (conform unui studiu publicat în revista „Physical Review Letters”): ei au aflat că nucleul interior solid al Pământului are vârsta de 1 miliard de ani, şi asta în condiţiile în care vârsta planetei noastre este estimată la 4,5 miliarde de ani.

Terra este formată din mai multe straturi suprapuse: crustă (solidă), manta (lichidă / vâscoasă) şi un nucleu (ce are o parte exterioară lichidă şi una interioară solidă). Procesele care au loc în interiorul nucleului contribuie la producerea câmpului magnetic ce înconjoară Pământul, protejând astfel planeta noastră de efectele nocive ale radiaţilor solare şi cosmice.

Aşadar, e foarte important nucleul intern, solid, al Terrei, ce arată ca o bilă de fier, cu un diametru de circa 2440 de km. Iar în urma noului experiment, s-a ajuns la concluzia că nucleului interior terestru are o vârstă cuprinsă între 1 – 1,3 miliarde de ani vechime. Această nouă estimare diferă de cea din 2016, când se teoretiza faptul că nucleul interior al Pământului ar avea doar 700 de milioane de ani vechime.

Dar, noua estimare este mai corectă, întrucât, într-un studiu din 2015 se arată că a existat o intensificare a câmpului magnetic terestru acum 1 – 1,5 miliarde de ani, ceea ce corespunde cu crearea nucleului intern.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO