Un pianist orb de doar 18 ani a devenit un mare star încă de la vârsta de 7 ani, şi de aceea oamenii de știință au început să-i studieze creierul pentru a-i afla secretul. Când Matthew Whitaker s-a născut prematur la 24 de săptămâni (6 luni), nu numai că era orb, dar avea şi o serie de probleme de sănătate, iar părinților li s-a spus că are mai puțin de 50% de șanse de supraviețuire. Înainte de a împlini vârsta de 2 ani, Whitaker a trebuit să fie supus la 11 intervenții chirurgicale.
Dar, nu numai că Whitaker a reușit să supraviețuiască, însă la vârsta de 3 ani (orb cum era) era deja capabil să cânte cu multă abilitate la pian și chiar să-și scrie propriile cântece – fără să aibă nevoie nici măcar de un profesor. Acum, având vârsta de 18 ani, tânărul Matthew este un pianist recunoscut universal, care a concertat în locuri de prestigiu din întreaga lume.
Adolescentul talentat este în centrul atenției printr-un studiu medical care încearcă să afle cum funcționează creierul muzicienilor străluciţi, și cum este el diferit de cel al oamenilor obișnuiți. Neurologul dr. Charles Limb a condus cercetările, efectuând examene RMN la Whitaker, atât în timp ce acesta asculta muzică, cât și în timp ce el cânta la pian.
Ceea ce a aflat dr. Limb a fost șocant: creierul lui Whitaker a refăcut aparent cortexul vizual pentru a dezvolta alte căi neurologice. Când Whitaker își ascultă melodiile preferate, cortexul vizual este activat.
„Pentru că este orb, ne-am uitat la cortexul vizual. Și nu am văzut deloc activitate semnificativă. Apoi, am schimbat melodia pentru el și am pus o muzică pe care o cunoaște destul de bine. Asta a schimbat totul în creierul lui. Se pare că creierul său ia acea parte a țesutului care nu este stimulată de vedere și o folosește pentru a percepe muzica”, a spus dr. Limb.
Sursa (traducerea si adaptarea proprie): themindunleashed.com