Descoperire misterioasă: Pământul traversează un nor interstelar radioactiv, provenind dintr-o explozie a unei supernove


Sistemul nostru solar ne oferă un nou mister. Astronomii au descoperit că Pământul trece în ultimii 33.000 de ani printr-un nor interstelar de praf, slab radioactiv. Potrivit profesorului Anton Wallner, fizician la Universitatea Națională Australiană, acest nor este cel mai probabil o rămășiță a exploziilor anterioare ale unei supernove.

Cercetătorii au căutat prin mai multe sedimente submarine aflate în două locații diferite, care datează de 33.000 de ani, folosind spectrometrul de masă HIAF (Heavy Ion Accelerator Facility). Ei au descoperit urme clare ale izotopului fier-60, care se formează atunci când stelele mor în explozii de supernove.

Fierul 60 este radioactiv și se descompune complet în 15 milioane de ani, ceea ce înseamnă că orice fier-60 găsit pe Pământ trebuie să fi fost format mult mai târziu decât Pământul (ce are 4,6 miliarde de ani vechime) și a ajuns aici din supernovele din apropiere, înainte de a se așeza pe fundul oceanului.

Profesorul Wallner a găsit anterior urme de fier-60 ce au aproximativ 2,6 milioane de ani vechime, și, respectiv, 6 milioane de ani, sugerând că Pământul a călătorit prin nori rezultaţi din supernovele din apropiere.

În ultimele câteva mii de ani, sistemul nostru solar s-a mișcat printr-un nor mai dens de gaz și praf, cunoscut sub numele de nor interstelar local, ale cărui origini sunt neclare. Dacă acest nor ar fi avut originea dintr-o supernovă, acesta ar conține fier-60, și astfel echipa a decis să caute sedimente mai recente pentru a afla. S-a găsit fier-60, însă la niveluri extrem de scăzute.

Aşadar, dacă norul nu a fost format dintr-o supernovă, de unde a venit? Și în al doilea rând, de ce există fier-60 atât de uniform răspândit în spațiu?


Lasă un comentariu