Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Astronomii au descoperit noi lucruri surprinzătoare despre o stea gigantică roşie foarte cunoscută: Betelgeuse


Betelgeuse (cunoscută și sub numele de Alpha Orionis) este o stea roșie supergigantă foarte bătrână, situată la aproximativ 600 de ani lumină de Soare, în Constelația Orionului, ea fascinându-i demult pe astronomi. Steaua este atât de mare încât, dacă ar înlocui Soarele în centrul sistemului nostru solar, suprafața sa exterioară s-ar extinde dincolo de orbita lui Jupiter.

În ultimul timp, însă, astronomii au observat că giganta roşie se comportă foarte ciudat. O echipă internațională de cercetători, condusă de dr. Meridith Joyce de la Universitatea Națională Australiană (ANU), a efectuat un studiu din care rezultă că Betelgeuse are, probabil, încă 100.000 de ani până când va muri într-o explozie de foc.

„Este în mod normal una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer, dar am observat două pete în Betelgeuse începând cu sfârșitul anului 2019”, spune dr. Joyce. „Acest lucru a creat speculații că steaua ar putea fi pe punctul de a exploda. Dar studiul nostru oferă o altă explicație. Știm că primul eveniment de estompare a implicat un nor de praf. Am constatat că al doilea eveniment mai mic s-a datorat probabil pulsațiilor stelei.”

Cercetătorii au reușit să utilizeze modelarea hidrodinamică și seismică pentru a afla mai multe despre fizica din spatele acestor pulsații și pentru a-şi face o idee mai clară despre faza vieții în care se află Betelgeuse.

Potrivit co-autorului Dr. Shing-Chi Leung de la Universitatea din Tokyo, analiza „a confirmat că undele de presiune au fost cauza pulsației Betelgeuse”. Specialiştii mai spun că mai durează aproximativ 100.000 de ani înainte de a se produce o explozie a stelei.

Totodată, în studiul lor, astronomii au determinat mărimea lui Betelgeuse, spunând că steaua se extinde doar la două treimi din mărimea iniţială măsurată, având o rază de 750 de ori mai mare decât cea a Soarelui. În plus, odată ce specialiştii au determinat dimensiunea fizică a stelei, au putut determina distanța față de Pământ. Astfel, rezultatele au arătat că Betelgeuse se află la doar 530 de ani-lumină faţă de noi, cu 25 la sută mai aproape decât se credea anterior (600 de ani-lumină).

Vestea bună este că Betelgeuse este încă prea departe de Pământ, iar viitoarea explozie a stelei nu poate reprezenta o amenințare pentru planeta noastră.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): iopscience.iop.org


Lasă un comentariu