Un monstru cosmic: steaua UY Scuti, aflată la 9.500 de ani-lumină


Până nu demult, se considera că faimoasa stea Betelgeuse ar fi cea mai mare stea observabilă din galaxia noastră Calea Lactee. Localizată la 427 ani-lumină depărtare de Pământ, Betelgeuse este a noua stea ca strălucire de pe bolta cerească, fiind de circa 1.400 de ani mai mare decât Soarele noastre.

Dar, se pare că există stele mai gigantice decât Betelgeuse, ca de exemplu steaua UY Scuti, ce e de două ori mai mare decât Betelgeuse. Această supergigantă roşie este situată la 9.500 de ani-lumină de Terra, fiind în prezent considerată ca fiind cea mai mare stea din Universul observabil.

Ca să vă daţi seama de mărimea ei, imaginaţi-vă că dacă Pământul ar avea diametrul unei mingi de plajă, de 20 cm, Soarele ar măsura 22 m, iar UY Scuti ar avea un diametru de vreo 40 km! Acum realizaţi gigantismul ei?

Sau, priviţi mai jos diametrul Soarelui comparativ cu cel al stelei UY Scuti:

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO