Universul e mai tânăr cu 1 miliard de ani decât se credea iniţial! Ce legi fizice ascunse ne scapă?


Cu cât învățăm mai mult despre acest Univers ciudat al nostru, cu atât mai mult ne dăm seama cât de puține știm. Iar una dintre marile enigmele ale acestui Univers este vârsta lui. Într-un articol din 2011 – Se pot hotărî vreodată oamenii de ştiinţă ce vârstă are Universul? – arătam cum oamenii de ştiinţă sunt nehotărâţi cu privire la vârsta Universului. Dacă George Gamov (1906-1968), mare fizician şi cosmolog rus, credea că Universul are 3-5 miliarde de ani, Fred Hoyle (1915-2001), celebru astronom şi matematician englez, credea că Universul este infinit ca şi timp.

Între timp, cei mai mulţi cosmologi au ajuns la un anume consens privind vârsta Universului – 13,8 miliarde de ani, prin măsurătorile efectuate în 2013 de telescopul european Planck asupra radiațiilor cosmice de fond. Prin măsurarea radiației de fundal, astrofizicienii au putut determina rata cu care Universul s-a extins, și, prin analogie, cât timp i-a luat Universului să se extindă, de când era doar punct unic, „Big Bang”.

13,8 miliarde de ani vârsta Universului – şi s-a crezut că acesta este un răspuns aproape corect. Au trecut doar 6 ani din 2013 şi se pare că oamenii de ştiinţă nu mai sunt atât de siguri privind vârsta Universului. Astfel, conform noilor date s-a ajuns la concluzia că Universul se extinde cu 9% mai rapid decât a arătat telescopul Planck. Această diferență de 9% a ratei de extindere are ca efect recalcularea vârstei Universului, la circa 1 miliard de ani în minus.

Conform laureatului premiului Nobel, Adam Riess, co-autorul noului studiu, datele ar sugera că Universul are doar 12,5-13 miliarde de ani vechime, deci ar fi cu circa 1 miliard de ani mai tânăr. Însă, există o problemă undeva, dar nimeni nu știe unde este. Reverificările datelor obţinute de echipa lui Riess au confirmat rezultatele lor, în timp ce reanaliza datelor telescopului Planck au arătat că şi acestea sunt corecte. Dacă cele două cifre sunt corecte, aceasta înseamnă că problema stă în modul în care le interpretăm.

Riess spune: „Măsurăm ceva fundamental diferit. Una măsoară cât de rapid se extinde astăzi Universul, așa cum îl vedem. Cealaltă este o predicție bazată pe fizica Universului timpuriu și pe măsurarea rapidităţii cu care ar trebui să se extindă. Dacă aceste valori nu se potrivesc, există o probabilitate foarte mare că lipseşte ceva în modelul cosmologic care leagă cele două epoci”.

Se pare că există o problemă fundamentală cu modelul nostru privind Universul. Potrivit astrofizicianului Jo Dunkley, nu avem modele de Univers care să răspundă la toate întrebările: „În prezent nu există o teorie consistentă care să funcționeze pentru toate datele noastre cosmologice”. Ceea ce înseamnă că şi noua cifră (12,5-13 miliarde de ani), cât şi cifra anterioară (13,8 miliarde) s-ar putea să fie greşite…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock