Un mare mister al lumii: cum de marile invenţii au fost descoperite aproape simultan, de persoane diferite, care nu se cunoşteau între ele?


Ați auzit de „Timpul motorului cu abur”? Acesta este un concept folosit adesea pentru a explica fenomenul ciudat de idei creative, dezvoltat în același timp, de oameni diferiţi, fără nicio legătură între ei.

De exemplu, Alexander Bell este cunoscut ca inventatorul telefonului, însă majoritatea oamenilor nu-și amintesc de Elisha Gray, care a venit simultan cu această idee (și „simultan” nu este deloc o aproximare; Elisha Gray a depus o notificare la Oficiul de Brevete din Washington DC, în aceeași zi, 14 februarie 1876, așa cum a făcut şi Bell).

Dar, exemplul inventării simultane a telefonului este doar un exemplu dintr-o listă lungă de invenții și idei creative. Acest fenomen de descoperire simultană – ceea ce istoricii științifici numesc „multipli” – se dovedește a fi extrem de comun. Una dintre primele liste cuprinzătoare de multipli a fost realizată de William Ogburn și Dorothy Thomas, în 1922, cei doi găsind 148 de descoperiri științifice majore care au fost inventate în acelaşi timp. Newton și Leibniz au descoperit concomitent calculul infinitezimal. Charles Darwin și Alfred Russel Wallace au descoperit în acelaşi timp evoluția. Trei matematicieni au „inventat” fracțiile zecimale. Oxigenul a fost descoperit de Joseph Priestley, în Wiltshire, în 1774 și de Carl Wilhelm Scheele, în Uppsala, cu un an mai devreme. Fotografia color a fost inventată în același timp de Charles Cros și de Louis Ducos du Hauron, în Franța. Logaritmii au fost inventaţi de John Napier și Henry Briggs în Marea Britanie, precum și de Joost Bürgi în Elveția.

Continuăm lista! Legea conservării energiei, atât de semnificativă în știință și filosofie, a fost formulată de patru ori, în mod independent, în 1847, de Joule, Thomson, Colding și Helmholz. Se pare că au existat cel puțin șase inventatori diferiți ai termometrului și numai puțin de nouă ai telescopului. Mașinile de scris au fost inventate simultan în Anglia și în America de către mai mulți inventatori. Nava cu aburi a fost descoperită în acelaşi timp de Fulton, Jouffroy, Rumsey, Stevens și Symmington.

Concluzia? Numărul mare al acestor descoperiri simultane arată că acele idei creative au fost, într-un fel, inevitabile: ele se aflau „în aer”, așteptând să se înrădăcineze în mintea persoanei potrivite. Charles Fort, a inventat termenul pentru acest fenomen – „timpul motorului cu aburi”, ce provine din observația lui Fort că „o creștere socială nu poate afla de utilizarea motoarelor cu aburi, până când nu va veni timpul motorului cu aburi”.

Sunt multe lucruri în lume care arată că noi trăim într-un Univers misterios, ale cărui legi nu le putem deluşi în totalitate…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock