EXCLUSIV! Incredibil, dar adevărat: Forţele Aeriene Americane au avut ideea de a opri rotaţia Pământului, pentru a evita atacurile ruşilor!


Războiul Rece și cursa înarmărilor între Statele Unite și URSS au determinat fiecare țară să ia în considerare câteva idei destul de nebunești. În cartea sa din 2017, „Maşina Apocalipsei: Confesiunile unui planificator de război nuclear” (pe care o găsiţi pe amazon.com), Daniel Ellsberg ne vorbeşte despre un plan care poate părea chiar mai nebunesc.

În 1960, lui Ellsberg, având rolul de analist strategic al lui RAND Corporation, i s-a dat sarcina de către Forțele Aeriene Americane să evalueze o propunere clasificată cu privire la modul de a face față unui atac nuclear de către sovietici. Cu titlul „Proiectul Retro”, propunerea trecuse deja printr-o serie de birouri ale Forțelor Aeriene Americane. Iar propunerea era mai mult decât ciudată: mai multe motoare de propulsie de rachete Atlas să fie fixate într-o poziție orizontală, orientate în sens opus direcției de rotație a Pământului.

De ce? Odată ce sistemul american de detectare rapidă a rachetelor balistice (BMEWS) ar fi observat mai multe rachete venind din Uniunea Sovietică către teritoriul american, motoarele Atlas s-ar fi activat simultan, pentru a încerca să stopeze rotația Pământului pentru moment! Rachetele sovietice, urmând o cale inerțială, ar fi ocolit sau depășit țintele iniţiale.

Dar, nu trebuia să fii un geniu pentru a vedea efectele negative ale unei asemenea idei nebuneşti: oprirea mişcării Pământului ar fi şters orașele de pe coastă de tsunami-uri uriașe, iar oceanele ar fi ajuns pe continente.

Pe de altă parte, ignorând efectele evident dezastruoase ale opririi din rotație a Pământului, chiar ar fi putut oare 1.000 de motoare puternice să fie de ajuns pentru a contracara forțele masive implicate în rotația întregului Pământ? Nu, pentru că matematica spune că ar fi fost nevoie de un milion de miliarde de motoare de acel gen, ceea ce ar fi fost puțin mai dificil pentru Forțele Aeriene Americane…