Există lumină în spatele găurii negre? O descoperire senzaţională, aşa cum credea Einstein acum peste 100 de ani…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Găurile negre sunt nişte „monştri cosmici” care consumă tot ceea ce le intersectează în cale. Atracția lor gravitațională este atât de imensă încât nimic, nici măcar lumina, nu poate scăpa de atracția lor. Aşadar, v-aţi aştepta să fie imposibil să detectezi lumina din spatele unei găuri negre. Cu siguranță au fost absorbite orice emisii, nu-i aşa?

Albert Einstein nu a fost de acord. În 1915, omul de știință german credea că obiectele cosmice extrem de grele, cum ar fi găurile negre, să distorsioneze structura timpului și spațiului, permițând luminii să circule în jurul lor. Aceasta a fost o parte cheie a teoriei sale a relativității generale, o idee care a revoluționat fizica modernă. Oamenii de știință au observat acest efect înainte – cunoscut sub numele de lentilă gravitațională – dar nimeni nu a reușit să detecteze lumina din spatele unei găuri negre până de curând.

Totuşi, în iulie 2021 astronomii de la Universitatea Stanford au observat ceva asemănător. Echipa examinase o gaură neagră supermasivă din inima unei galaxii îndepărtate numită Zwicky, când au observat emisii ciudate de raze X care n-au putut fi explicate. Cercetătorii erau obișnuiți să detecteze semnale din fața găurii negre, dar acestea noi erau diferite. Aceste lumini au apărut mai târziu, dar intensitatea luminii era mai puțin strălucitoare.

După mai multe analize, cercetătorii au confirmat că aceste detectări misterioase erau, de fapt, pulsuri de lumină care se arcuise în jurul marginii găurii negre a lui Zwicky, validând încă o dată teoria revoluționară a relativității generale a lui Einstein.


Lasă un comentariu