Un nou val de radiaţii în Europa provenind de la ruşi! Ce se întâmplă?

  •  
  •  
  •  
  •  

Vă mai aduceţi aminte de articolul acesta din februarie 2017 – Autorităţile au ţinut secret până recent: există o radiaţie misterioasă care se răspândeşte în toată Europa. Au făcut ruşii teste cu arme nucleare? – în care vorbeam despre prezenţa deasupra Europei, la începutul anului 2017, a unui flux ciudat de radioactivitate, care provine din depozitele mici ale unui izotop de iod, iod-131, un izotop radioactiv de origine artificială? Atunci, autorităţile n-au reuşit să stabilească sursa şi cauza acestei radioactivităţi. Unii au emis ipoteza că ruşii au realizat teste nucleare în secret în regiunea Arcticii.

Ei bine, iarna a trecut, iar povestea a fost uitată, până în zilele acestea, când, pe site-ul oficial al Institutului francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN) – www.irsn.fr – am întâlnit un articol publicat pe 6 octombrie 2017 în care se vorbeşte despre detectarea în atmosfera din estul şi sud-estul Europei a Ruteniului-106, la nivelul de câţiva minibecquereli per metru cub de aer. Rutheniu-106 este un radionuclid (radioizotop) de origine artificială, fiind un produs de fisiune din industria nucleară.

Conform calculelor IRSN, bazate pe nivelurile de concentraţie măsurate în câteva ţări europene şi pe condiţiile meteorologice din ultimele zile, aerul contaminat ar putea fi generat din regiunile de sud de Munţii Ural, deci din Rusia.

Cu o zi înainte, Oficiul Federal german pentru Protecţia Radiaţiilor (Bundesamt für Strahlenschutz), a anunţat că niveluri ridicate ale izotopului de Ruteniu-106 au fost detectate în Germania, Italia, Austria, Elveţia şi Franţa începând cu 29 septembrie 2017. Cele mai mari concentraţii au fost descoperite în Viena, la nivelul de 42 de minibecquereli per metru cub de aer.

Dar, întrucât doar izotopul de Ruteniu-106 a fost descoperit, un accident nuclear poate fi exclus ca şi sursă. Potrivit observațiilor IRSN, purtătorul de cuvânt al Oficiului Federal german pentru Protecţia Radiaţiilor, Jan Henrik Lauer, a declarat pentru The Associated Press că sursa lui Rutheniu-106 nu este cunoscută, dar calculele indică faptul că a fost eliberat în Europa de Est.

Rutheniu-106 este un metal alb, de culoare argintie, cu o suprafaţă lucioasă. Este folosit în radioterapie, pentru a trata tumorile oculare și, uneori, ca şi sursă de energie pentru sateliți. Până în prezent, motivul prezenței compusului radioactiv, precum și sursa lui, rămâne un mister. Oare ce se întâmplă?

Surse (traducerea şi adaptarea proprie): bfs.de, irsn.fr


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner