Autorităţile au ţinut secret până recent: există o radiaţie misterioasă care se răspândeşte în toată Europa. Au făcut ruşii teste cu arme nucleare?

430

În ultima perioadă, Europa are parte de un flux ciudat de radioactivitate, iar cauza acesteia încă n-a fost determinată. Totuşi, s-a stabilit faptul că radioactivitatea provine din depozitele mici ale unui izotop de iod, iod-131, un izotop radioactiv de origine artificială. Aşadar, nu se poate da vina pe natură sau pe Cosmos pentru această radioactivitate.

Originea izotopului de iod pare a fi nordul Norvegiei, iar prima dată se pare că aceste radiaţii au fost semnalate în ianuarie 2017. Deşi această radioactivitate este destul de periculoasă pentru oameni şi este cunoscută de ceva timp, ea nu a fost anunţată oficial decât acum câteva zile. Şi asta pentru că autorităţile spun că s-a încercat să-şi dea seama de provenienţa radiaţiilor şi modalitatea de răspândire a lor.

Lucrul cel mai ciudat cu privire la aceste eveniment îl reprezintă faptul că aceste depozite de iod-131 nu s-au găsit în jurul unor materiale radioactive, cum se întâmplă de obicei. De aceea, o teorie este aceea că, întrucât iodul-131 este cel mai adesea asociat cu bombele atomice, trebuie să fi existat unele teste secrete de arme nucleare care să fi fost făcute în Norvegia sau în împrejurimi. De asemenea, nu este exclus ca ruşii să fi realizat aceste teste nucleare în secret în regiunea Arcticii, nordul Norvegiei fiind apropiat de acest teritoriu al gheţurilor veşnice.

Totodată, iodul-31 este asociat cu unele facilităţi medicale care tratează pentru boli cum ar fi cancerul. Aceste depozite aparent întâmplătoare ar putea proveni de la instalațiile de fabricare a medicamentelor, existând scurgeri nedeclarate.

Sursa (traducerea şi adaptarea): The Sun