Tăbliţele de la Tărtăria (descoperite în judeţul Alba în 1961) prezintă cea mai veche scriere din lume (de 7.000 de ani, înaintea civilizaţiei sumeriene). Cine era zeul „Şaue” din aceste tăbliţe?


Tăblițele de la Tărtăria sunt trei obiecte mici și străvechi de lut, găsite în 1961 în localitatea Tărtăria din județul Alba de către cercetător clujean Nicolae Vlassa. Tăbliţele găsite s-au dovedit a fi cu 1.000 ani mai vechi decât cele sumeriene, adică ele aveau aproape 7.000 de ani.

În 1972, academicianul bulgar Vladimir I. Georgiev spunea într-un interviu că „Tăbliţele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene (ele datează din prima jumătate a mileniului IV î.Hr.). Aceasta ar însemna, pur şi simplu, că scrierea, sub forma pictografică, a aparut în sud-estul Europei şi nu în Mesopotamia, cum se credea până acum”. Aşadar, e posibil să avem de-a face cu cea mai veche scriere din lume.

În anii ’70, tânărul arheolog sovietic V.Titov, sumerolog expert al laboratorului Institutului de Arheologie
al Academiei de Ştiinţe a URSS, analizând materialul adunat, a ajuns la concluziile următoare:

* Tăbliţele de la Tărtăria sunt un fragment dintr-un sistem de scriere larg răspândit, de origine locală;
* Textul unei tăbliţe enumera şase totemuri antice, care coincid cu „manuscrisul” din oraşul sumerian Djemdat-Nasra;
* Semnele de pe această tăbliţă trebuiesc citite în cerc, în sensul contrar mişcărilor acelor de ceasornic;
* Numele zeului local Şaue este identic cu zeul sumerian Usmu. Aceasta tăbliţă a fost tradusă astfel: „În cea de a patruzecea domnie pentru buzele (gura) zeului Şaue cel mai vârstnic după ritual (a fost ars). Acesta-i al zecelea…”

După 7.000 de ani, românii încă mai păstrează memoria zeului Şaue în toponime şi hidronime. Astfel, avem următoarele localităţi în Transilvania: Şeuşa, Şăulia de Mureş, Şăuliţa, Şăulia, Şieu, Şauaieu, Şăuşa, etc.

Pe de altă parte, cine au fost locuitorii stravechi ai Tărtăriei din Transilvania, care scriau în „sumeriană”, în mileniul V î.Hr., când despre Sumerul însuşi nu se pomeneşte încă? Să fie strămoşii sumerienilor?