Situl arheologic al dacilor de la Sarmizegetusa se aseamănă cu monumentul antic Stonehenge din Anglia! Doar coincidenţă?


Precum se ştie, Stonehenge este un monument neolitic din Anglia, format din patru cercuri concentrice construite din pietre. Cercul exterior, de 33 metri în diametru, este construit din 30 de blocuri imense de piatră (megaliți), așezate vertical; astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. Construcția ansamblului Stonhenge a început în anul 3.000 î.Hr., fiind alcătuit din pietre cu înălțime de 6 metri și greutate de până la 50 de tone.

La mii de km distanţă, în România, avem Sarmizegetusa Regia, fostă capitală și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. Sarmizegetusa a fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.

Vă vine să credeţi sau nu, dar un cercetător român, pe nume Nicolae Popa, autorul unei analize comparative asupra complexului de la Sarmizegetusa şi a celui de la Stonehenge, a observat că aliniamentele celor două sanctuare sunt similare. Astfel, axul care secţionează vatra de foc împarte cercul exterior în două jumătăţi egale din punct de vedere al poziţiilor stâlpilor: de două ori 34 de poziţii. Potcoavele, atât la Stonehenge, cât şi la Sarmizegetusa, prezintă un număr identic de poziţii: 21. Dispunerea pe grupuri a poziţiilor lespezilor ce susţin stâlpii este identică.

Nicolae Popa considera că ambele monumente ţin de aceeaşi tradiţie cultural-religioasă a unor populaţii neolitice şi au servit atât la măsurarea timpului, cât şi pentru o destinaţie ritualică. Construcţia de la Sarmizegetusa ar dovedi în plus, faţă de cea de la Stonehenge, un grad înalt de perfecţiune în ceea ce priveşte precizia calculării timpului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock