Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

De ce în 1990 nu i s-a vândut Casa Poporului lui Rupert Murdoch, magnatul presei mondiale? Oferea mulţi bani şi prestigiu României…


Imagine: pxhere.com (Commons Creative – free)

„Casa Poporului”, opera lui Ceauşescu, este una dintre cele mai grandioase construcţii din lume. Cu dimensiuni de 236,1 metri pe 190,8 metri, şi ocupând o suprafaţă de 44.000 mp, „Casa Poporului” se află între primele 20 de edificii ale lumii şi e a doua clădire administrativă, dupa Pentagon.

Nu se ştie câţi bani a cheltuit Ceauşescu pentru acest edificiu-monstru. Numai costul materialelor folosite a fost evaluat la circa 1 miliard de dolari. Trusturile de construcţii din ţară erau obligate să trimită mii de oameni aici, jonglând cu materiale, manoperă şi utilaje. Fără această muncă „patriotică” şi necuantificabilă, costul ar fi fost probabil triplu.

Rupert Murdoch, magnatul presei mondiale, s-a oferit să cumpere Casa Poporului în primăvara anului 1990, făcând o ofertă de 1 miliard de dolari. Probabil o valoare de piaţă corectă. Magnatul presei mondiale nu ar fi rămas în pagubă, dar nici românii. Putea face reclamă locului, implicit României, dirijând grupul său de presă să-i susţină interesele. România ar fi avut de câştigat în urma atenţiei celui mai mare trust media din lume.

Oportunitatea a fost pierdută din cauza prejudecăţilor unor conducători din acea vreme. Şi oferta făcută de guvernul japonez, care însemna o sumă şi mai mare, s-a lovit de refuz. Nu ne vindem ţara – era lozinca guvernanţilor.


Lasă un comentariu