Misterul papirusului de la Mangalia – cel mai vechi papirus din România, creat în urmă cu 2.500 de ani


În 1959, în Mangalia (judeţul Constanţa), în timpul unor lucrări de sistematizare, a avut loc o descoperire arheologică extraordinară. La adâncimea de 1,5 metri se afla un mormânt construit din blocuri mari de calcar. Pe capacul mormântului, format din trei dale de calcar, au fost găsite resturi de coji de ouă şi o coroniţă fragmentară din frunze de bronz. În interiorul mormântului se afla un schelet bărbătesc, într-o stare precară de conservare. Pe craniu a fost găsită o altă coroniţă asemănătoare cu cea de pe capac; dar, între oasele mâinii drepte şi peste oasele bazinului au fost descoperite, într-o stare avansată de degradare, fragmentele unui papirus scris în limba greacă.

Pe baza materialelor arheologice descoperite, mormântul a fost datat în a doua jumătate a secolului al IV-lea î.Hr. Astfel, avem de-a face cu cel mai vechi papirus descoperit în România, cu o vechime de 2.500 de ani.

Din păcate, papirusul a fost trimis la ruşi, întrucât la Institutul de Arheologie din Bucureşti nu existau condiţii pentru restaurare şi conservare. Timp de jumătate de secol, în România nu s-a mai ştiut nimic despre acest papirus. Se credea că acest papirus s-a distrus. În schimb, în Rusia au fost publicate articole în care se menţiona că papirusul este în bună stare de conservare, dar nu se preciza şi unde se află acest papirus.

În anii 2000, odată ce s-a aflat că papirusul se află la Moscova, s-au făcut nenumărate demersuri pentru returnarea sa în România. Abia pe 22 august 2011, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia au organizat ceremonia oficială de predare-primire a papirusului.

Cercetătorii ruşi, în urma analizării fragmentelor, au ajuns la concluzia că numărul mare al fragmentelor (peste 150) şi dimensiunile foarte mici nu permit, la ora actuală, descifrarea textului; există speranţa obţinerii de noi informaţii în urma aplicării unor noi metode de cercetare. Există însă opinii că papirusul descoperit la Mangalia conţine un text religios.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock