Ipoteză interesantă: în trecutul îndepărtat, ar fi existat nu o singură Dunăre, ci trei fluvii Dunărea


Autorul Paul Lazăr Tonciulescu, care a scris cartea „Ramania – paradisul regăsit”, ne spune informaţia conform căreia în urmă cu 600.000 ani, în Europa ar fi existat nu o singură Dunăre, ci trei fluvii Dunărea! Cum aşa!? Citez din autor:

* Prima Dunăre izvora din Munții Pădurea Neagră și se vărsa în Balta, numită de unguri Balaton. A doua Dunăre izvora de la Porțile de Fier și se vărsa în aceeași Balta/Balaton, iar a treia din Munții Carpați, de la Porțile de Fier (zonă numită în antichitate „Fântânile lui Achile”, ca amintire a zonei de izvorâre a celei de a treia Dunări) și se vărsa în Marea Sarmatică.

* În acea perioadă, Munții Carpați și Munții Balcani formau un singur lanț muntos. Prin același fenomen de captare a apelor, s-a produs un fenomen ca în cazul râului Olt, formându-se o singură Dunăre. Nu este întâmplător că Dunărea de la vest de Munții Carpați se numea, în antichitate, Danubius (nume celtic), iar cea de la est se numea Donaris (nume dacic).

Dar, ce s-a întâmplat cu râul Olt, fenomen de care aminteşte autorul? Tonciulescu crede că în trecutul îndepărtat existau 3 Olturi:

* Baraolt este numele munților din cotul Oltului (partea din sud a masivului Gurghiu-Harghita și Baraolt). Cu 600.000 ani în urmă, acest cot al Oltului era o baltă „bara”, în care se vărsa Oltul ce izvora din Munții Gurghiului și cel ce izvora din Munții Făgăraș. Un al treilea Olt izvora tot din Făgăraș (versantul sudic) și se vărsa în Dunăre. Prin fenomenul de „captare a apelor”, Munții Făgăraș au fost tăiați, cel de-al treilea Olt le-a „captat” pe primele două, balta a dispărut, dar a rămas toponimul „Baraolt”.