O legendă populară spune că pe lângă Mănăstirea Hurezi (judeţul Vâlcea), domnitorul-martir Constantin Brâncoveanu şi-ar fi ascuns fabuloasa comoară. Mănăstirea Hurezi, construită între 1690 şi 1693, a fost ridicată chiar de către Brâncoveanu.
Aflând că este căutat de turci (în 1714), domnitorul muntean şi-a luat cu el 7 slugi, care au cărat o imensă comoară (aur, tacâmuri, bijuterii, sfeşnice, covoare ţesute cu fir de aur etc.). Nu departe de Mănăstirea Hurezi, undeva pe la Valea lui Neag, cele 7 slugi ai lui Brâncoveanu au construit un beci, unde au ascuns comoara. După ce beciul a fost gata, legenda spune că domnitorul ar fi omorât cele 7 slugi, pentru a nu spune niciodată nimănui locul unde au fost ascunse bogăţiile fabuloase.
Însă, Brâncoveanu trebuie să fi spui cuiva din familie sau cuiva foarte apropiat unde a fost îngropată comoara, pentru că altfel totul n-ar fi avut niciun sens. Precum se ştie, domnitorul a fost dus la Constantinopol, împreună cu cei 4 fii ai săi, unde, în 15 august 1714, li s-au tăiat capetele de către turci. Legenda spune că tucrii au făcut lucrul acesta, pentru că domnitorul şi familia sa n-au vrut să se lepede de creştinism; dar dacă turcii au aflat de imensa comoară, iar Brâncoveanu n-a vrut să-i dezvăluie locul, acesta fiind motivul pentru care a fost omorât?
Şi, până la urmă, ce s-au întâmplat cu bogăţiile? A ajuns cineva să pună mâna pe ele (vreun stareţ al Mănăstirii Hurezi sau altcineva din familia Brâncoveanu), ori stau încă ascunse în pământ, aşteptând să fie descoperite?