„Focul viu” de la Lopătari (Buzău) – un fenomen care ne arată puterile iadului? Aşa ne spune o legendă românească…


Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare. Focul Viu de la Lopătari (jud. Buzău) este poate cel mai cunoscut fenomen de acest gen din România.

Deşi explicaţia ştiinţifică e clară – gazele naturale – există o legendă românească care spune altceva. Astfel, conform scriitorului Dumitru Şerbescu, care a strâns şi a publicat o serie de legende din zonă, legate mai ales de munţii Vrancei şi Buzăului, există povestea unui om bogat, Giurgiu Mocanu, ai cărui ciobani se luptară cu furii. În timpul luptei, se deschide o prăpastie ce dă direct în iad şi care înghite toate comorile lui Giurgiu.

Deşi gura iadului s-a astupat, flăcările ce se preling din adâncimile pământului n-au putut fi astupate. Legenda spune că ele ies mereu, cu mirosul lor de catran, ca o răsuflătoare veşnică a iadului. E ,,focul nestins” ce pâlpâie de-atunci ziua şi noaptea într-una. Şi astfel flacăra asta vie – căci i se mai zice şi ,,Focul Viu” – ale cărei luciri se văd noaptea de la mari depărtări, pâlpâie într-una cu mirosul catranului ei. O fi vreun semn de la Dumnezeu pentru păcatele noastre, ori iadul însuşi ne-o fi arătând puterile lui – se întreabă scriitorul Dumitru Şerbescu.