Muntele Domogled – un munte misterios din România, ce-ţi dă impresia că te afli în ţinuturi orientale


În partea sudică a Munţilor Mehedinţi, se află un munte inedit, deosebit – Muntele Domogled. Acest masiv are un aspect cu totul deosebit de cel al altor regiuni montane de la noi, aici apărând specii neobișnuite în ţara noastră. Ai impresia că te afli în ținuturi sudice sau orientale.

De exemplu, primăvara, când se află în floare liliacul sălbatic, în variate nuanțe de alb și mov, muntele ia un aspect de basm. Exemplarele de pin negru de Banat, ce se înalță deasupra atâtor alți arbori și arbuști, par a fi nişte uriaşe torţe ireale. Pinul negru este un conifer rar, cu ace lungi și foarte rigide, neprietenoase.

Tot aici apar cunoscutele specii submediteraneene ca stejarul pufos, cerul, gârnița, nucul sălbatic, dar și mahalebul sau vișinul turcesc, alunul turcesc, ghimpele, mojdreanul, cărpinița și atâtea altele, împreună închegând un peisaj aparte. Alunul turcesc, de pildă, întâlnit la noi în țară și în Cheile Nerei și împrejurimi, are aici o înfățișare surprinzător de impunătoare, cu aspect arborescent, de multe ori coroana și grosimea trunchiului nediferind prea mult de cele ale falnicilor fagi în mijlocul căror trăiesc.

Tot aici, în muntele Domogled se înalță un exemplar de conifer mai aparte, înrudit cu celebrii Sequoia din California, specie care a fost onorată cu numele lui Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, așadar cu numele generalului britanic care l-a învins pe Napoleon la Waterloo, în ziua de 18 iunie 1815. Se numește, prin urmare, Wellingtonia gigantea. Se pare că exemplarul amintit, despre care nu se știe cum a ajuns pe meleagurile noastre, are o vârstă cel puțin milenară…

Din rândul viețuitoarelor, sunt de amintit, în primul rând cele două specii de vipere. Nu este mai puțin adevărat însă că problema agresivității lor a luat proporții de legendă deși, în realitate, se pare că nu s-au înregistrat mai mult de 3 cazuri mortale în ultima sută de ani. Nu trebuie, în nici un caz, uitați fluturii, marea varietate și frumusețe a acestora. Domogledul, Valea Cernei și împrejurimile reprezintă de fapt unul dintre ținuturile europene cele mai bogate în asemenea multicolore insecte.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock