În inima galaxiei spiralate NGC 3147 se găsește o gaură neagră supermasivă. Asta nu este un motiv de îngrijorare, deoarece multe galaxii ascund găurile negre supermasive în centrul lor, inclusiv în centrul galaxiei noastre. Cu toate acestea, această gaură neagră despre care vorbim în articolul de faţă – observată de o echipă care utilizează telescopul spațial NASA Hubble – nu ar trebui să existe. Cel puțin, nu conform teoriilor noastre actuale despre Univers.
Gaura neagră misterioasă, care este de aproximativ 250 de milioane de ori mai masivă decât Soarele nostru, a fost descrisă în revista Societății Astronomice Regale. Gaura neagră i-a lăsat perplecşi pe astronomi, deoarece ea este înconjurată de un disc subțire, cunoscut sub numele de disc de acumulare, care conține reziduuri și gaze care se mişcă cu rapiditate în jurul marginii găurii.
Gaura neagră din centrul NGC 3147, aflată la aproximativ 130 de milioane de ani-lumină de Pământ, este puţin „malefică”, pentru a ne exprima aşa. Nu suficientă materie este atrasă de câmpul gravitaţional imens, ceea ce înseamnă că gaura neagră este „înfometată”. Aceste tipuri de găuri negre, în general, nu formează discuri de materie – care sunt rezervate „fiarelor cosmice”. Dar această gaură neagră are un disc de materie care se roteşte în jurul valorii de 10% viteza luminii, dând modelele curente peste cap.
„Este același tip de disc pe care îl vedem în obiecte care sunt de 1.000 sau chiar 100.000 de ori mai luminoase”, a spus autorul principal, Stefano Bianchi, într-un comunicat de presă. Observarea discului oferă astronomilor șansa de a vedea două dintre teoriile lui Einstein privind relativitatea și de a înțelege procesele care apar în apropierea marginii găurii negre.
Deci, acest tip de gaură neagră nu ar trebui să existe, făcând fenomenul cosmic și mai intrigant.