Steaua şi Dinamo… două cluburi de fotbal rivale dintotdeauna. Dar ştiţi de unde provine rivalitatea lor iniţială? Pentru asta, trebuie să facem o mică istorie a comunismului în România…
Alexandru Drăghici (1913 – 1993) a fost un nomenclaturist român celebru, deţinând funcţia de ministru de interne şi de ministru al Securităţii Statului în perioada maximă de represalii comuniste (1952-1965).
Soţia lui Alexandru Drăghici, Marta (care era de naţionalitate maghiară), se implica şi ea în politică, alături de soţul ei. Marta Drăghici se făcu prietenă cu Elena Ceauşescu, soţia lui Nicolae Ceauşescu; de exemplu Elena şi cu Marta şi-au petrecut vacanţele de vară în anii 1966 şi 1967 la Karlovy Vary, în Cehoslovacia.
Însă, pe cât de „prietene” erau, cele două, de fapt, erau adevărate rivale, cel puţin în anii 50, când Ceauşescu şi Drăghici aveau funcţii importante în conducerea statului. Puţini ştiu însă că rivalitatea între Marta şi Elena s-a transferat în acea perioadă şi în cazul cluburilor de fotbal Dinamo şi Steaua, aşa cum ne povesteşte fostul nomenclaturist, Alexandru Bârlădeanu.
„Se înfiinţaseră prin anii 50 (n.r. de fapt, e vorba de sfârşitul anilor ’40) două echipe: Dinamo – făcută de Drăghici, a Ministerului de Interne, şi CCA – făcută de Ceauşescu, care lucra la Direcţia Politică a Armatei. Între cele două se născuse o mare rivalitate, iar aceasta era dusă mai departe de soţiile celor doi. La un moment dat, cele două se aflau în tribuna oficială şi acolo au început să se certe ca două mahalagioaice. Tribuna era puţin depărtată de celelalte locuri, iar lumea făcea haz. A aflat Gheorghe Gheorghiu-Dej de poveste şi le-a interzis accesul la meciuri”, susţine fostul demnitar comunist.