Manea Mănescu, comunistul român care ar fi putut deveni secretar general al ONU! Ce s-a întâmplat totuşi, de s-a spulberat visul lui Ceauşescu?


Aţi auzit de Manea Mănescu? Născut în 1916, mort la 93 de ani, în 2009, el a fost un binecunoscut comunist. Se credea că, în cazul morţii lui Ceauşescu, el ar fi devenit următorul conducător al României comuniste. A deţinut funcţii înalte în stat: ministru de finanţe, viceprim-ministru, prim-ministru, fiind în acelaşi timp membru al CC al PCR. După ’89, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a aprobat reprimarea revoluției.

Fostul ministru de externe comunist Ştefan Andrei, în timpul unui interviu, ne face însă o dezvăluire bombă legat de Manea Mănescu: acesta ar fi putut să fie secretar general al ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite), cea mai înaltă şi mai prestigioasă funcţie deţinută la nivel internaţional. Dar n-a mai ajuns…

Se pare că Manea Mănescu era foarte apreciat pe plan internaţional. Dar, ca să fii secretar general al ONU, trebuia să ai unanimitatea membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate (SUA, URSS, Marea Britanie, Franţa şi China). Iată ce a spus Ştefan Andrei despre propunerea Manea Mănescu – secretar general ONU:

* Ceaușescu a zis: „Hai, mă, să încercăm cu Mănescu secretar general al ONU”. într-o primă fază, ai noștri de la Washington făcuseră o informare în țară numai despre discuții cu alte țări prietene cu România. Nu Franța sau Marea Britanie. Cu țări în curs de dezvoltare din care rezulta că, în general, ar avea șanse Mănescu să fie ales secretar general.

* Maurer (un alt comunist de frunte) nu a fost de acord: „Eu nu sunt de acord să candideze ca secretar general pentru că nu va face față. În loc să folosim ONU pentru politica noastră, a României, ne va pune în situația să ne supărăm fie cu americanii, fie cu rușii”. Aceasta a fost opinia lui Maurer despre Mănescu.

* Secretarul de stat american Kissinger a spus: „„Nu putem fi de acord ca ministrul de externe al unei țări a Tratatului de la Varșovia, fie ea chiar România, să fie secretar general al ONU. Vrem să fie o țară neutră sau nealiniată”.

* Englezii au spus la fel. Nu că este împotrivă să fie numit un reprezentant al României, ci că „suntem împotrivă ca secretarul general al ONU să fie dintr-o țară comunistă”.

Şi iacă aşa visul lui Ceauşescu ca România să aibă postul de secretar general al ONU s-a spulberat…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO