Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ceauşescu s-a întâlnit în secret cu Nixon în 1969

280

blankNicolae Ceauşescu şi fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon, au avut o întâlnire privată pe 3 august 1969, la Bucureşti. Delegaţia României, nu a avut însă traducător, iar transcrierea acestei convorbiri confidenţiale dintre cei doi preşedinţi a fost declasificata de curând de Departamentul de Stat.

Astfel, se pare că preşedintele american venise la Ceauşescu pentru a găsi o cale paralelă de comunicare cu nord vietnamezii în cadrul eforturilor de retragere a americanilor dintr-un conflict fără ieşire, potrivit documentului.  Însă, Nixon nu era primul preşedinte american care făcea apel la diplomaţia românească pentru a rezolva problema vietnameză. Înaintea sa, Lyndon B. Johnson se folosise de serviciile diplomaţiei româneşti în deschiderea dialogului cu vietnamezii.

În cadrul acelei întrevederi, Nixon i-a spus preşedintelui roman că apreciază rolul jucat de primul-ministru în 1967, care a încercat să deschidă o serie de căi de comunicare în vederea rezolvării problemei din Vietnam. “Acţiunile au fost responsabile şi de mare ajutor. Aşa cum am recunoscut şi în 1967, problema din Vietnam este foarte dificilă. Trebuie să recunoaştem că nici una din părţi nu poate câştiga sau suferi o înfrângere”, a declarat Nixon.

“Din punctul nostru de vedere, continuarea războiului ar duce la o situaţie cu consecinţe foarte grave. Oprirea bombardamentelor a fost un lucru bun, dar trebuie să mergeţi mai departe”, i-a spus Ceauşescu preşedintelui american. Ceauşescu a mai afirmat, că după părerea lui, problema nu este războiul cu Vietnamul de Nord, ci războiul care se desfăşoară în Vietnamul de Sud, în care sunt implicate forţele interne.

“În Vietnamul de Sud a fost format un guvern de către N.L.F. (Naţional Front for the Liberation of South Vietnam-Frontul Naţional de Eliberare a Vietnamului de Sud). Considerăm că acest guvern este gata să accepte formarea unui nou guvern care ar duce la încheierea războiului, în baza unei înţelegeri între forţele din Vietnamul de Sud”,
afirma Nicolae Ceauşescu.

Orgoni Crystal