Dosarele secrete ale Inchiziţiei (partea a doua) – Lacrimile Spaniei. Crearea Inchiziţiei spaniole


„Documentarele Legendas” continuă şi astăzi cu partea a 2-a din documentarul „Dosarele secrete ale Inchiziţiei”, intitulat „Lacrimele Spaniei”. Dacă în prima parte, aţi putut afla despre cum a apărut Inchiziţia, ca măsură pentru combaterea ereziei catare (https://www.lovendal.ro/wp52/dosarele-secrete-ale-inchizitiei-prima-parte-eliminarea-ereticilor/), în partea a doua veţi şti care sunt originile Inchiziţiei spaniole. Iată care sunt punctele principale după ce veţi viziona acest documentar:

* Spania, până în secolul al XV-lea, era un tărâm unde musulmanii, creştinii şi evreii au trăit secole de-a rândul în toleranţă.

* Izolată de restul Europei de către munţii impunători ai Pirineilor, timp de mai bine de 1.000 de ani, Iberia a fost patria unor culturi bogate şi amestecate.

* Creştini, musulmani şi evrei au trăit alături în Peninsula Iberică timp de secole întregi, tolerându-se între ei în cadrul „convivencia”
– o coexistenţă practică.

* Ei cântau împreună, găteau împreună, şi toţi jucau şah, un joc adus de musulmani. Nicio altă parte a Europei nu era atât de bogată în culturi diferite, în educaţie, arte, ştiinţă şi medicină.

* Dar în 1478, timpurile se schimbă în Iberia în mai rău. O furtună a terorii este pe punctul de a se abate asupra oamenilor, şi nimeni nu va putea scăpa de anchete, procese, trădări, condamnări şi moarte. Perioada toleranţei a trecut. Peninsula Iberică se află în fierbere.

* Iberia încă nu era naţiunea pe care noi o cunoaştem azi ca fiind Spania. Nordul era încă divizat între regatele creştine ale Aragonului, Castiliei şi Navarei. Musulmanii controlau Granada în sud. Şi exista o dispută de putere pentru tronul Castiliei.

* O pretendentă la tronul Castiliei era prinţesa de 18 ani, Isabela. Extrem de pioasă, Isabela vedea totul prin prisma credinţei sale. Ea a devenit cunoscută ca Isabela catolica.

* Isabela urma să se căsătorească cu prinţul Ferdinand de Aragon, moştenitorul Aragonului. Căsătoria ei urma să unească regatele Castiliei şi Aragonului.

* Isabela şi Ferdinand erau cuplul cel mai puternic din zilele lor. Ei au visat un singur stat, cu o singură religie, catolicismul roman. Ei aveau o agendă mare: reunirea regatelor lor în numele salvării naţionale, şi definitivarea cuceririi creştine împotriva musulmanilor, care tot mai controlau sudul Iberiei de 700 de ani.

* Dar mai existau probleme în interiorul regatului lor. Conform unui preot dominican, Tomas de Torquemada, cei vinovaţi de această situaţie sunt evreii. Ei sunt cei convertiţi, noii creştini, care încă practică tradiţiile iudaice.

* Evreii trăiau în Spania de mai bine de un mileniu, sosind aici împreună cu legiunile romane. Dar, începând cu secolul al XIV-lea, evreii au început să fie atacaţi de catolicii zeloşi.

* În 1391, preoţii au cerut convertirea obligatorie a evreilor. Manifestări violente împotriva evreilor au avut loc în toată Peninsula. Confruntându-se cu alternativa „converteşte-te sau mori”, evreii trebuiau să ia decizii pe viaţă şi pe moarte, pe loc. Mulţi au ales să se boteze creştineşte şi să supravieţuiască.

* Până în secolul al XV-lea, după mai multe pogromuri şi legi mai restrictive, ce-i forţa pe evrei să trăiască în ghetouri şi să poarte îmbrăcăminte distinctă, aproape jumătate din evreii din Iberia şi-au schimbat credinţa. Evreii convertiţi purtau numele de creştini
noi sau convertiţii.

* Dar convertirea oferea oportunitatea unui progres, poziţii de putere la Curtea regală, ce au fost interzise evreilor. Vechii creştini au devenit invidioşi pe succesul celor convertiţi. Catolicii spanioli au descoperit că cei convertiţi au devenit noua clasă de mijloc urbană. Ei erau predominanţi în afaceri, în unele profesii ca scribi şi contabili, iar creştinii vechi se simţeau ca fiind discriminaţi.

* Torquemada a propus o strategie pentru eliminarea ereticilor: înfiinţarea unei Inchiziţii spaniole. Monarhii Spaniei au fost de acord. La 1 noiembrie 1478, papa Sixtus al IV-lea emite o bulă prin care este creată Inchiziţia spaniolă. Deşi, formal ea aparţinea de Biserica Catolică, Inchiziţia spaniolă era de fapt o unealtă în mâna monarhilor spanioli. Ei şi doar ei numeau inchizitorii şi Inchizitorul General, cel care conducea Inchiziţia spaniolă.

* Astfel, monarhia şi-a creat o putere judecătorească, deţinând cheia unei instituţii puternice. Inchiziţia spaniolă era condusă de stat
şi nu de Biserică.

Mai multe detalii despre fascinanta istorie a Inchiziţiei spaniole, puteţi urmări vizionând partea a II-a a documentarului „Dosarele secrete ale Inchiziţiei”. Vizionare plăcută!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock