Şi în anii 1492 şi 1493 se prevestea sfârşitul lumii, aşa cum se prevesteşte acum pentru 2012… Să mai credem?

74

Precum spuneam şi în articolul principal al finalului de an 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/la-multi-ani-2012-va-promit-ca-pe-21-decembrie-2012-lumea-nu-se-va-sfarsi/), deşi există unii care au băgat frica în noi, conform căreia Apocalipsa ar putea veni pe 21-12-2012, sunt slabe şanse să se întâmple ceva atunci. De ce? Pentru că oamenilor le-a fost întotdeauna frică de sfârşitul lumii, prevestind o serie de date apocaliptice, care, de fapt, nu au mai avut loc niciodată.

De exemplu, în predicile şi în poeziile sale, Girolamo Savonarola denunţa în cuvinte aspre corupţia Bisericii şi prevestea o cumplită pedeapsă divină. În 1492, în timpul unei predici din postul Crăciunului, el mărturiseşte că a văzut, în mijlocul cerului, o mână ţinând o sabie înconjurată de o inscripţie cutremurătoare: Gladius Domini super terram cito et velociter. „Sabia lui Dumnezeu care degrabă şi curând (va cădea) asupra pământului.” Vocile care însoţeau viziunea promiteau îndurare pentru cei drepţi şi pedeapsă pentru cei răi. Ele anunţau apropiata sosire a mâniei divine. Apoi, brusc, vârful săbiei se îndrepta spre pământ, se făcea întuneric, pornea să cadă o ploaie de săbii, de săgeţi şi de foc, în timp ce răsunau tunete înfiorătoare şi flagelul războiului, foametei şi ciumei se răspândea în lume.

În alte locuri din Italia, preziceri asemănătoare circulau din om în om. Peste tot apăreau profeţi. În 1491, unul dintre aceştia îşi face apariţia la Roma. Este un predicator îmbrăcat sărăcăcios, purtând în mână o cruciuliţă din lemn, foarte convingător şi instruit. El se adresează mulţimii adunate în jurul său în pieţele publice: „Romani, înainte de sfîrşitul anului, veţi vărsa multe lacrimi şi mari nenorociri se vor abate asupra voastră. Anul următor, aceste necazuri vor cuprinde întreaga Italie, însă în anul 1493 va apărea Păstorul angelic, cel care, lipsit de putere pământească, nu va căuta decât salvarea sufletelor.”