Povestea halucinantă a prinţului Vseslav, mare prinţ al Kievului: era şi vrăjitor şi vârcolac!


Născut în jurul anului 1029 în Belarus, prințul Vseslav a fost o persoană intrigantă, care a devenit un faimos conducător al Poloțk-ului, fiind Mare Prinț al Kievului între anii 1068–1069. Supranumit Prințul Vseslav Vrăjitorul, bărbatului i s-a atribuit puteri supranaturale. De exemplu, există mai multe relatări incredibile care spun că prințul Vseslav de Polotsk era un vârcolac capabil să se miște cu viteze supraomenești. Oamenii antici credeau că cei născuți cu un semn de naștere, cu smocuri de păr de lup sau cu o țesătură pe cap sunt vârcolaci.

În mitologiile culturilor antice, vârcolacul este cunoscut sub diferite denumiri, cum ar fi „vulcolaca”, în limba slavă, „wilkolak” în limba poloneză, „vrykolokas” în limba greacă. În folclorul Franței din secolul al XVIII-lea, o creatură monstruoasă cunoscută sub numele de „Fiara din Gevaudin” a înspăimântat oamenii de la ţară, între anii 1764 și 1767. Ea arăta ca o hienă (un vârcolac) cu ochi strălucitori, cu picioare lungi, fiind creditată cu moartea a cel puțin 100 de oameni.

O creatură vârcolac depășește lupii în putere, viteză, pregătire și percepție senzorială. După procesul de schimbare a formei, vârcolacul este mult mai animal decât om, deși el poate păstra multe dintre caracteristicile sale fundamentale, cum ar fi cunoașterea, înțelepciunea și personalitatea.

Revenind la prinţul Vseslav şi la presupusul comportament de vârcolac al său, există un poem epic anonim cunoscut sub numele de „Povestea campaniei lui Igor”, care relatează faptul că prințul Vseslav, ziua era judecător şi conducător al orașelor sale, dar noaptea alerga ca un lup.

Desigur, prințul Vseslav nu a fost amintit doar ca un mare conducător pentru abilitățile sale supranaturale de schimbare a formei. Era un războinic hotărât care nu putea accepta să fie învins. În 1044, ca membru senior al dinastiei Rurik, a devenit prinț de Polotsk și Vitersk. Continuând politica tatălui său de a subjuga alte țări, a atacat Novgorod în 1066 și și-a demonstrat puterea. A fost o bătălie sângeroasă, în timpul căreia mulți au fost uciși și închiși. Pentru a umili inamicul învins, clopotele catedralei Sf. Sofia din Novgorod au fost îndepărtate și topite.

Un an mai târziu, forțele prințului Vseslav au fost învinse de Marele Prinț Izyaslav al Kievului și de frații săi Svyatoslav și Vsevolod la râul Nemega. Au fost multe victime în această luptă oribilă, iar prințul Vseslav a fost arestat, întemnițat și, firește, a pierdut Polotsk.

Vseslav Vrăjitorul nu a fost ucis imediat; a fost închis timp de peste un an. Între timp, situația politică era instabilă și în timpul rebeliunii de la Kiev din 1068, o mulțime furioasă și nemulțumită de cruzimea și opresiunea lui Izyaslav a reușit să-l elibereze pe Vseslav din închisoare și l-a ajutat să scape. A mai condus ulterior mulţi ani supuşii săi, murind în anul 1101.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO