Armata Chinei este angajată în activități periculoase legate de „controlul creierului”, spune un articol de pe Washington Times. Iar pentru asta, autorităţile americane au instituit sancțiuni companiilor de tehnologie chineză, dar şi asupra a 11 institute de cercetare chineze conexe, care dezvoltă presupuse arme de control al creierului. De reţinut că China se ocupă de aşa ceva de mai mulţi ani.
Se pare că războiul modern pe care China doreşte să-l dezvolte implică paralizarea și controlul adversarului. Accentul este pus pe atacarea voinței inamicului de a rezista, nu pe distrugerea fizică. Știința creierului este folosită de China pentru a extinde războiul în sfera conștiinței umane, făcând ca creierul să devină ținta principală în cazul noilor concepte de arme. Şi, pentru aceasta, China şi-a pus accentul pe patru domenii tehnologice majore în scopuri militare: nano, bio, informație și cogniție.
Astfel, se vor folosi diferite tipuri de tehnologii de control ale creierului și modele eficiente pentru a se concentra pe preluarea modului de gândire al inamicului și a conștientizării acestuia, chiar intervenindu-se direct în gândirea liderilor și a personalului inamic. De asemenea, se pare că interfața creier-mașină face parte din planul Beijingului pentru dezvoltarea războiului inteligent.
Toate cele spuse mai sus se găsesc în două rapoarte ale autorităţilor americane; într-un al treilea raport, se dezvăluie faptul că China Electronic Technology Group lucrează la tehnologia „confruntării creierului” pentru război. Printre diversele sale obiective de cercetare se numără „tehnologiile de control ale creierului, cum ar fi măsurarea activității neuronale în creier și traducerea neuro-semnalelor în semnale computerizate, stabilirea transmisiei de semnal unidirecționale sau bidirecționale între creier și echipamentele externe”, se arată în raport. De asemenea, se desfășoară cercetări asupra tehnologiei de „neuro-apărare”, cum ar fi „utilizarea tehnologiilor electromagnetice, biofizice și materiale pentru a îmbunătăți apărarea creierului uman față de atacurile de control al creierului”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): washingtontimes.com