Ce creatură ciudată trăia în Etiopia acum peste 2 milenii? Mantichora – animalul cu faţă de om, corp de leu şi coadă de scorpion…


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Animale ciudate, dar care azi sunt dispărute, au fost înregistrate de-a lungul timpului în istorie. Una dintre relatările interesante cu privire la aceste animale a fost scrisă de un medic grec numit Ctesias, care a slujit ca doctor la curtea regelui Artaxerxes al II-lea al Persiei (404 – 358 î.Hr.). El a scris o carte numită „Indica”, care se baza pe diverse povești aduse la curtea persană de vizitatori și călători din India și din alte părți ale lumii. Istoricul Pliniu cel Bătrân, citându-l pe Ctesias, scrie că:

„Ctesias ne informează că printre etiopieni se găseşte un animal, pe care îl numește mantichora; are un triplu rând de dinți, care se potrivesc unii în ceilalţi ca dinţii unui pieptene. El are fața și urechile unui om, ochii azurii, este de culoarea sângelui, are corpul de leu și o coadă care se termină ca cea a scorpionului. Are un glas care se aseamănă cu sunetul unui flaut şi a unei trompete; este de o rapiditate excesivă și îi place în mod deosebit carnea umană”.

De asemenea, Ctesias scrie despre animale similare care se găsesc în regiunile muntoase ale Indiei. Pliniu, citându-l pe Ctesias, scrie că: „Există și satiri în munții din estul Indiei… acesta este un animal extrem de iute, uneori mergând în patru picioare și alteori stând în picioare în timp ce aleargă, ca ființele umane; din cauza vitezei lor sunt prinși doar cei bătrâni sau bolnavi.”


Lasă un comentariu