China a descoperit rezerve gigantice de toriu – putând alimenta ţara cu electricitate timp de 60.000 de ani


China a identificat zăcăminte mari de toriu, estimate la aproximativ 1 milion de tone prin studii geologice naționale, în special în locuri precum Baiyun-Obo, Mongolia interioară. Dacă ar fi valorificată complet, folosind reactoare cu sare topită de toriu (MSR), această sursă ar putea teoretic alimenta țara timp de până la 60.000 de ani.

Toriul este considerat o alternativă mai curată și mai sigură la uraniu. Produce mai puține deșeuri nucleare, este mai abundent și prezintă un risc mai mic de înarmare. China a fost lider în cercetarea tehnologiei MSR, iar reactorul său TMSR-LF1 a atins puterea maximă în 2024; un reactor pilot mai mare de 10 MW este în curs de dezvoltare, iar alte reactoare comerciale sunt așteptate până în 2030.

Dar, teoretic, toriul poate fi folosit, ca şi combustibil, şi la automobile. Toriul ar putea alimenta o mașină pentru o perioadă foarte lungă de timp, fără realimentare. Ideea este de a utiliza bucăți mici de toriu pentru a genera căldură și a crea un fascicul laser, care apoi încălzește apa, producând abur ce rotește o turbină, alimentând în cele din urmă mașina. Toriul are o densitate energetică mare. Se estimează că 1 gram de toriu conține echivalentul energetic a 28.000 de litri de benzină. Deși există concepte de mașini alimentate cu toriu, acestea se află încă în stadiul experimental. Companii precum Laser Power Systems lucrează la dezvoltarea tehnologiei, dar încă trebuie depășite provocările practice.