Îngrijorător: au apărut roboţi-câini, dotaţi cu arme de foc! Sunt total autonomi asemenea roboţi? Pe cine vânează ei?

  •  
  •  
  •  
  •  

O firmă de robotică cu o istorie în construirea de roboți asemănători câinilor, a produs acum un robot-câine care are o armă mare pe spatele lui. Riscurile de a acorda autonomie așa-numitelor „mașini ucigașe” au fost evidențiate din nou de-a lungul anilor în filme precum „Terminator” și „Matrix”, ceea ce a dus la apariţia de îngrijorări cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă firmele ar începe efectiv să dezvolte sisteme de arme autonome în lumea reală.

În timp ce un astfel de viitor este încă nu foarte apropiat, dezvăluirea recentă a unei noi platforme robotice sofisticate echipate cu o armă, i-a pus pe mulți în gardă. Dezvoltat de Ghost Robotics of Philadelphia, noul robot – care are patru picioare – este cea mai recentă versiune a seriei sale de roboți „Vision”, care sunt în prezent testate ca unități de securitate perimetrală de către Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

Noua variantă de armă a fost dezvăluită recent la reuniunea anuală a Asociației Armatei Statelor Unite de la Washington DC, atrăgând imediat atenția. Capabil să traverseze chiar și cel mai accidentat teren fără nicio intervenție umană, dispozitivul robotic este echipat cu o pușcă cu lunetă de 6,5 mm, precum și cu camere de zi și de noapte. Câinele-robot are o rază de acțiune efectivă de aproximativ 1.200 de metri.

Dornic să înlăture îngrijorările, preşedintele companiei Ghost Robotics, Jiren Parikh, a spus că pușca cu lunetă de pe spate nu este autonomă și necesită un operator uman pentru a trage. Chiar și așa, nu este greu de imaginat unde ar putea duce un astfel de robot peste câțiva ani.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): newscientist.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page