Poezii pentru numărul pi

piNumărul pi, adică cel care e calculat că raport între circumferinţa unui cerc şi diametrul său, are un număr infinit de zecimale, între care primele sunt întotdeauna: 3,14…

Pentru memorarea mai facilă a cât mai multor zecimale ale numărului Pi s-au întocmit, în diferite limbi, tot felul de fraze, zicale, poezioare etc. uşor de memorat şi care dau, prin numărul de litere ale cuvintelor, luate în ordine, cifrele zecimale respective. În limba română propoziţia “Aşa e uşor a scrie renumitul şi utilul număr” dă valoarea lui Pi cu 8 zecimale, în germană este un catren care dă 23 de zecimale, iar în limba franceză, 4 versuri alexandrine dau primele 30 de zecimale ale numărului Pi. Acesta este aproape de recordul absolut, pentru că mai departe nu se mai poate, deoarece a 32-a zecimala e… zero!

În limba româna performanta este de 25 de zecimale, dată de următoarele două poezii: “Dar o ştim, e număr important ce trebuie iubit/ Din toate numerele însemnate diamant neasemuit,/ Cei ce vor temeinic asta preţui/ Ei veşnic bine vor trăi” şi a doua, ceva mai uşor de reţinut: “Sus e lună;/ O zeiţă fermecată,/ Ca nebuna/ Peste ape trece supărată./ Cântecele toamnei parfumate/ Mor de dor;/ Legănate uşor/ Visuri de iubire/ Spre cer zbor”.