Încă un tablou „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinco a fost descoperit în Italia! Ce secrete ascunde el?


Gioconda sau Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, şi reprezentând o femeie cu expresie gânditoare și un surâs abia schițat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii, puține alte tablouri fiind atât de mult reproduse sau discutate. În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris.

Dar, ştiați că şi în Roma (Italia) există și o Mona Lisa? Tabloul a atârnat deasupra unui calorifer din camera unuia dintre polițiștii din Palatului Montecitorio (sediul Camerei Deputaţilor din Italia), fiind uitat acolo, pentru că era considerat a fi una dintre numeroasele copii postume ale capodoperei lui Leonardo. Tabloul a făcut parte din colecția Torlonia încă din 1814, dar din 1925 urmele sale se pierduseră.

Până când o serie incredibilă de evenimente a dus la „redescoperirea” și restaurarea acestuia, în anul 2019, de către Cinzia Pasquali, poate cea mai bună restauratoare a lucrărilor lui Leonardo. Din analiza pigmenților s-a putut demonstra că pictura „Mona Lisa” din Roma datează din anii 1500. Dar nu numai atât. Analiza în infraroșu și radiografiile au scos la iveală desenul original aflat sub tablou, iar aceste corecții acoperite sunt identice cu cele făcute de Leonardo asupra originalului, ceea ce sugerează aceeași origine a celor două lucrări.

Şi mai uimitor decât atât, mai există un „Mona Lisa” spaniol, expus la Muzeul Prado din Madrid. Restaurarea sa a scos la iveală faptul că lucrarea în cauză și originalul de la Luvru au desene similare și, prin urmare, cele două picturi s-ar putea să fi fost realizate în același timp. În plus, unele părți din „Mona Lisa” spaniolă sunt păstrate chiar mai bine decât originalul.

„Gioconda” din Prado și cea din Montecitorio au un aspect important în comun. După restaurare, culoarea albastră a râului a apărut pe partea stângă a tabloului (în timp ce cea din Luvru arată ca o stradă).

Ce mister aduce Mona Lisa italiană? Unii speculează că este opera colaboratorilor lui Leonardo, precum Andrea Salai care s-a alăturat atelierului Maestrului în 1490 și Francesco Melzi, care a ajuns acolo în 1506. În momentul de față, însă, acestea sunt simple ipoteze.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): prometeomagazine.it

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock