Ce secrete ascunde Evanghelia lui Iuda? I-a cerut Dumnezeu lui Iuda să-l trădeze pe Iisus!?


„Evanghelia după Iuda” e o povestire scrisă sub forma unei mărturii aşa-zis directe a unui apostol despre faptele lui Iisus. Sunt cunoscute 34 de evanghelii dar doar 4 au fost canonizate (Marcu, Matei, Luca şi Ioan) celelalte fiind considerate apocrife, nefiind recunoscute de Biserică. şi cea a lui Iuda e considerată apocrifă. Este vorba de un codex inedit din foi de papirus degradate, compus din 30 de pagini care ar putea „revoluţiona” cunoştinţele noastre despre originile creştinismului. O evanghelie semnată de Iuda! Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat pe Iisus în Grădina Măslinilor pentru 30 de arginţi.

Până nu demult au fost descifrate doar câteva fragmente din Evanghelie, în mare parte de profesorul american Charles W. Hedrick. „În ultima parte a manuscrisului, remarcă acesta, Iuda pare să asculte glasul lui Dumnezeu care-i spune să-l trădeze pe Iisus. E o nouă versiune din care nu ştim cine era Iuda în realitate ci doar cum îl vedeau cei care au scris această evanghelie în care Iuda apare ca un erou”.

Un episcop din Lyon (Irineu), din secolul al II-lea, i-a denunţat caracterul eretic, contestând faptul că Iuda ar fi cunoscut Adevărul îndeplinind „misterul” trădării şi, prin acest act, ar fi bulversat ordinea Pământului şi a Cerului. Cei care au scris această evanghelie au relatat o istorie imaginată, nicidecum reală. Este semnată cu numele Iuda, dar identitatea autorilor nu e şi nu va fi niciodată probabil cunoscută.

„Evanghelia după Iuda” aparţine unei tradiţii literare egiptene din epoca romană, calificată drept „gnostică”. Gnosticismul (în greacă însemnând cunoaştere spirituală) era cultivat de cercuri iniţiatice mai mult sau mai puţin confidenţiale, păgâne sau creştine, ce considerau lumea, opera lui Malin. Gnosticismul dispreţuia evreii şi dumnezeul lor Yahve, „Demiurgul” sau „Creatorul”, evreii fiind, în concepţia lor, responsabili de toate imperfecţiunile şi blestemele care apăsau lumea. O atitudine pe care Biserica a infierat-o începând cu secolul IV. Ideile gnosticilor au supravieţuit sub diverse forme, precum maniheismul, ocultismul etc. Acreditând gândirea episcopului Irénée din Lyon, „Evanghelia după Iuda” ar fi opera principală a unei secte gnostice, cea a căiniţilor. Instalaţi în Egipt şi în Levant, aceştia se considerau urmaşii lui Cain.

Nu se ştie mai mult despre această sectă. În general informaţiile despre numeroase alte secte şi grupuri gnostice din acea epocă sunt extrem de rare. Această evanghelie oferă date stupefiante. Iuda Iscarioteanul este considerat un iniţiat, singurul dintre cei 12 apostoli care deţine o informaţie capitală. Pentru cainiţi, Iuda constituie un personaj esenţial în îndeplinirea sacrificiului lui Iisus şi în răscumpărarea păcatelor umanităţii.

În timp ce evanghelişti precum Ioan sau Matei consideră că motivele trădării lui Iuda sunt posesia diabolică şi avariţia acestuia. În „Evanghelia după Matei”, Iuda, cuprins de remuşcări, se spânzură înainte de a încerca să înapoieze marelui preot cei 30 de arginţi. Acest personaj este fără îndoială un indiciu important în contextul originilor creştinismului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock