Site de secrete, stiinta si metafizica

Războiul dintre Rusia şi Ucraina. Pentru Gogol!

0 7

gogolNicolai Gogol este considerat drept unul dintr e cei mai mari scriitori ai istoriei ruse. Gogol, rus? Aceasta-i întrebarea. Cu ocazia bicentenarului naşterii, Ucraina şi Rusia îi revendică, fiecare pentru ea, moştenirea. Problema este că autorul „Sufletelor moarte” s-a născut în ambele ţări deodată, întrucât, în 1809, Ucraina era provincie rusă. Care este adevărata lui naţionalitate?

În măsura în care, până la vârsta de 19 ani, el nu cunoaşte decât satul ucrainian, pentru ucrainieni, fără îndoială, este unul de-ai lor. La care ruşii, cu argumentele lor favorabile, adaugă însă că el şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă aiurea, dar, mai ales, la Sankt Petresburg, şi că a fost înmormântat la Moscova. Decisiv este, desigur, rolul limbii folosite în operele sale: Gogol a scris în rusă. El oare şi gândea ruseşte? Dacă ar fi să-l credem pe Vladimir Iavoriski, romancier si parlamentar ucrainian, „nu limba contează, ci temele, subiectele abordate“. Scrierile lui Gogol sunt pline de imaginarul şi gândirea provenite din cântecele folclorului ucrainienilor. Asta, deci, nu se schimbă.

În anul 2009, cu ocazia comemorării, Rusia deschide ostilităţile, inaugurând primul său muzeu Gogol şi adaptând „Taras Bulba”, unul dintre romanele scriitorului, pentru televiziunea naţională. Ca replică, Ucraina organizează un festival în regiunea lui natală, Poltava. Şi, la Kiev, unde librăriile vând traduceri ucrainiene ale operelor sale, în care „marea Rusie” a fost înlocuită prin „marea Ucraină”… Afacerea ajunge într-atât de tensionată încât, miercuri, Vladimir Putin însuşi a exprimat cuvinte de liniştire, declarând că opera „acestui remarcabil scriitor rus (…) leagă indisolubil două popoare frăţeşti, pe cel rus cu cel ucrainian”.

Dispută puerilă? De un absurd extrem, mai ales. Este ca şi cum Austria şi Republica Cehă şi l-ar disputa pe Kafka sau pe Rilke. Pentru Vladimir Iavoriski, mai clarvăzător decât mulţi alţii, „a-l împărţi pe Gogol este ca şi cum ai încerca să divizezi aerul, eternitatea sau cerul. A fost un mare scriitor rus şi, totdodată, un mare scriitor ucrainian”… Sau să-l compari cu un copac, al cărui „frunziş este în Rusia, cu rădăcinile, însă, în Ucraina”.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie