Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Reuşită senzaţională a cercetătorilor de la Viena: au reuşit să „uploadeze” complet un vierme în calculator

  •  
  •  
  •  
  •  

blankE un program de calculator sau o ființă vie? La TU Wien (Viena), limitele au fost sparte. Sistemul neural al unui nematod (clasă de viermi cilindrici din încrengătura nematelminților, cu corpul lung și subțire) a fost translatat în codul unui computer, și apoi viermele virtual a fost învățat să facă o serie de lucruri uimitoare.

 

Nematodul C. Elegans are o lungime de aproximativ un milimetru și este un organism foarte simplu. Dar, pentru știință este extrem de interesant. C. Elegans este singura ființă vie al cărui sistem neuronal a fost analizat complet. Acesta poate fi desenat şi reprodus de un software de calculator, astfel încât activitatea neuronală a viermelui este simulată de acest program de calculator. Un astfel de C. Elegans artificial a fost instruit acum la TU Wien (Viena) pentru a realiza un truc remarcabil: viermele de calculator a învățat să-şi echilibreze vârful cozii sale.

C. Elegans are doar 300 de neuroni. Dar acestea sunt suficiente pentru a asigura că viermele își poate găsi drumul, poate consuma bacterii și poate să reacționeze la anumiţi stimuli externi. Acesta poate, de exemplu, să reacționeze la o atingere pe corpul său. Se declanșează un răspuns reflexiv, iar viermele se îndepărtează.

Acest comportament poate fi explicat perfect: este determinat de celulele nervoase ale viermelui și de forța conexiunilor dintre ele. Atunci când această rețea simplă reflexă este recreată pe un computer, viermele simulat reacționează exact la fel la o stimulare virtuală – nu pentru că cineva l-a programat să facă acest lucru, ci pentru că acest tip de comportament este înregistrat în rețeaua sa neuronală.

Echipa de la Viena (formată din Mathias Lechner, românul Radu Grosu și Ramin Hasani) care a efectuat cercetarea doreşte să afle în viitor dacă există vreo diferență fundamentală între sistemele nervoase vii și codul unui calculator. Este procesul de învățare a calculatorului la fel cu activitatea creierului, la nivel fundamental? Cel puțin putem fi destul de siguri că nematodului C. Elegans nu-i pasă dacă trăiește ca un vierme în pământ sau ca un vierme virtual pe un hard disk pe calculator.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): tuwien.ac.at


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu