Ar trebui cu adevărat să ne fie frică de extratereştri? Dacă ei au intenţii malefice, s-a zis cu noi…


extraterestri de pe alte planeteÎn lista lungă de temeri moderne, extratereştrii însetați de sânge nu se află în partea de sus a clasamentului. Avem griji mai imediate, de la terorism, epidemii mondiale, dezastre naturale sau holocaust nuclear. Cu toate acestea, ideea că alte inteligențe există acolo în Univers este omniprezentă în cultura populară. Reflectând propria noastră istorie, în special exploatațiile coloniale, extratereştrii sunt adesea descrişi ca invadatori malefici, veniţi aici pe Pământ pentru a face rău.

Ne-ar măcelări extratereştrii?

Cât de realiste sunt aceste scenarii, având în vedere ceea ce ştim acum despre astronomie și posibilitatea existenţei vieții în alte lumi? Celebrul fizician Stephen Hawking, printre altele, a sugerat că ar trebui să fim foarte atenți la contactul cu extratereştri şi, de aceea, n-ar trebui să dezvăluim extratereştrilor prezența și locația noastră. Citez dintr-un articol din 2010 intitulat Dacă am lua contactul cu extratereştrii, aceştia ne-ar măcelări:

“Extratereştrii ar putea exista, dar omenirea ar trebui să evite contactul cu ei, pentru că ar exista consecinţe devastatoare”, consideră celebrul om de ştiinţă britanic, Stephen Hawking. “Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul s-ar asemăna mult cu debarcarea lui Cristofor Columb în America, atunci când lucrurile n-au stat atât de bine pentru nativii americani”, a mai spus Hawking”.

Există viaţă pe alte planete?

Ştim, cu ajutorul fotografiilor incredibile realizate de misiunea Kepler a NASA, că mai multe stele au planete care le orbitează. De exemplu, într-un articol din 2012 – Astronomii au surprins o incredibilă imagine a unei planete mai mare ca Jupiter-ul, ce se află la 170 ani-lumină distanţă!– prezentam imaginea unei planete gigantice, surprinse la mai bine de 170 de ani-lumină:

planeta extrasolara

Bineînţeles, pe planete uriaşe şi gazoase ca Jupiterul nostru, e mai greu ca să existe viaţă, dar, oamenii de ştiinţă au descoperit planete cu proprietăți similare Pământului: planete stâncoase și aflate în zona locuibilă circumstelară (zonă în care există condiţii pentru apariţia vieţii). Dacă în oricare dintre aceste lumi potenţial locuibile există şi unele în care viața să fie prezentă, este o altă poveste. Odată cu lansarea de noi telescoape spaţiale în viitorul apropiat (ca de exemplu Plato, despre care am scris în acest articol – Un profesor universitar crede că noul telescop spaţial Plato va descoperi civilizaţii extraterestre peste 15 ani! Vise…), oamenii de ştiinţă speră să descopere planete asemănătoare Pământului, dar şi detalii ca, de exemplu, compoziţia atmosferică. Dacă în atmosfera planetei extrasolare s-ar descoperi metale ce nu ar trebui să existe în mod natural, atunci acest lucru ar putea fi interpretat drept un semn al poluării artificiale, deci a existenţei unei civilizaţii extraterestre.

De ce-ar trebui să ne temem de extratereştri?

Să presupunem prin absurd că am găsi viaţă inteligentă pe alte planete, undeva la câteva mii de ani-distanţă faţă de sistemul nostru solar. Ar trebui să ne temem de aceşti extratereştri? Nu avem nicio idee cât de inteligenţi ar fi ei şi la ce stadiu tehnologic ar fi putut ajunge. Ceea ce vom ști este că ei încă nu au ajuns aici. Sau, dacă au ajuns, au plecat fără a lăsa indicii.

Există patru condiții care trebuie să fie îndeplinite pentru ca noi să ne temem cu adevărat de „vecinii” noştri extratereştri:
* ei trebuie să fi dezvoltat tehnologii care să le permită să călătorească sau să trimită sonde spaţiale la distanțe interstelare;
* să ne fi reperat ca o destinație favorită;
* să aibă intenția de a explora spațiul cosmic din jurul lor;
* să aibă intenții malefice.

Dacă există civilizaţii extraterestre avansate, tehnologia lor trebuie să ne fi reperat deja, prin analiza compoziției noastre atmosferice sau, dacă sunt mai aproape de 50 de ani-lumină faţă de noi, prin detectarea emisiunilor noastre de radio și televiziune.

Dar noi, oamenii?

Pe de altă parte, noi, ca oameni, în viitorul apropiat vom deţine toate tehnologiile pentru a detecta civilizaţiile extraterestre potenţiale situate în apropierea noastră. Avem intenţia de a explora spaţiul cosmic din jurul nostru şi suntem cam malefici (trebuie să recunoaştem acest lucru, dacă am ţine cont de războaiele sângeroase dintre noi). Încă nu avem sondele spaţiale care să călătorească la distanţe solare (sau poate că avem, dar acestea sunt ţinute în mod secret de guverne – vezi articolul din noiembrie 2012: TR-3B, nava spaţială ultrasecretă care îşi schimbă forma şi care e capabilă de călătorii interstelare). Dar, dacă toate condiţiile de mai sus ar fi realizate, atunci noi am deveni „extratereştrii” malefici pentru alte civilizaţii extraterestre. În definitiv, acţiunea din filmul „Avatar” în care extratereştrii de pe planeta Pandora sunt invadaţi de către noi, oamenii, se poate realiza oricând într-o bună zi…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO