Un român pune la îndoială potopul lui Noe


potopoul-lui-noeInundaţie de proporţii biblice venită dinspre Marea Mediterană, care a înecat ţărmurile Mării Negre în urmă cu 9.500 de ani, exterminând primele colonii umane neolitice stabilite în zonă, este una dintre teoriile oamenilor de ştiinţă care susţineau povestea potopului descris în Vechiul Testament. O cercetare recentă a geologului român Liviu Giosan de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts contrazice teoria. Împreună cu doi colegi români de la Facultatea de Geografie din Bucureşti, el a demonstrat că, dacă o astfel de inundaţie s-ar fi produs la acea dată, amplitudinea ei ar fi fost cu mult mai mică decât s-a crezut până acum. “Acea mare inundaţie care a făcut vâlvă în lume nu s-a întâmplat”, a declarat Giosan.

Teoria celor trei a făcut repede înconjurul lumii, fiind preluată de publicaţii ştiinţifice prestigioase, precum “Science Magazine”, “Physorg.com” şi “Quaternary Science Reviews”.

Cu aproximativ zece mii de ani în urmă, la sfârşitul ultimei perioade glaciare, Marea Neagră era de fapt un lac de apă dulce, deoarece nu comunica cu Marea Marmara (şi mai departe cu Marea Mediterană) prin intermediul strâmtorii Bosfor, pe atunci un baraj natural. Atunci când topirea gheţarilor s-a accentuat şi nivelul oceanelor a început să se ridice, apa sărată a trecut peste Bosfor sau a creat o breşă în baraj, transformându-l într-o strâmtoare.

Prin analizarea sedimentelor din Delta Dunării, echipa condusă de Liviu Giosan a stabilit că în acea perioadă nivelul Mării Negre era cu 30 de metri mai scăzut decât în prezent, nu cu 80 de metri, aşa cum se vehiculase până în prezent. Astfel, în urma racordării Mării Negre la Marea Egee, nivelul primeia s-a ridicat cu maxim 10 metri, nu cu în jur de 60, aşa cum se crezuse iniţial.

Geografia Deltei Dunării a rămas aproape neschimbată pe parcursul mileniilor, astfel că echipa de români o consideră un mai bun instrument de măsură pentru nivelurile din vechime ale mării decât sedimentele de pe fundul Mării Negre, folosite în cercetările anterioare. “La momentul respectiv, Delta Dunării se afla la nivelul mării”, a explicat geologul. De asemenea, Giosan şi colegii săi au supus moluştele găsite în sedimente metodei datării cu carbon 14, pentru a localiza în timp straturile de sedimente.

“Nu am găsit dovezi care să ateste inundaţia de proporţii catastrofale de care s-a vorbit”, a declarat Liviu Giosan. “Nivelul mării este precum Sfântul Graal. Nu poţi vorbi de o inundaţie dacă nu cunoşti exact nivelul Mării Negre şi cel al Mării Egee”, a mai adăugat acesta.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock