Cercetătorii chinezi au descoperit: gheaţa din Antarctica s-a refăcut masiv în ultimii ani, punând astfel la îndoială „schimbările climatice ireversibile”


Cercetătorii de la Universitatea Tongji din Shanghai (China) au descoperit că Antarctica (continentul înghețat) și-a inversat brusc tendința de topire catastrofală care dura de zeci de ani și, de fapt, a înregistrat cantități record de gheață în ultimii ani. Deși calota glaciară antarctică a pierdut gheață într-un ritm alarmant timp de aproape două decenii, între 2002 și 2020, această tendință s-a schimbat brusc în 2021. Studiul a constatat că, între 2021 și 2023, ninsorile intense neobișnuite din Antarctica au contribuit la formarea unor straturi de gheață proaspătă, un fenomen care a determinat și încetinirea creșterii nivelului mării. Nivelul mării la nivel mondial a crescut odată cu creșterea temperaturii oceanelor și topirea ghețarilor din cauza încălzirii globale, amenințând să inunde marile orașe de coastă din întreaga lume.

Această inversare climatică de 3 ani a redus creșterea anuală a nivelului mării la nivel mondial cu aproape 15%, o diferență semnificativă. Calota glaciară a pierdut aproximativ 120 de miliarde de tone de gheață pe an în ultimele două decenii. Între 2021 și 2023, continentul a câștigat aproximativ 108 miliarde de tone de gheață în fiecare an. Autorii studiului au ținut să precizeze că această schimbare a fost un eveniment „fără precedent”. Oamenii de știință au afirmat că principalul motiv pentru care Antarctica a reușit să-și refacă o mare parte din gheață a fost anomaliile mari de precipitații, sau cantități masive de zăpadă care nu pot fi calculate de la an la an.

Sursa: studiul ştiinţific „Spatiotemporal mass change rate analysis from 2002 to 2023 over the Antarctic Ice Sheet and four glacier basins in Wilkes-Queen Mary Land” / springer.com