Până în prezent, astronomii au identificat peste 5.000 de planete care orbitează în jurul stelelor îndepărtate. Totuși, știm foarte puține despre ele, deoarece sunt prea departe pentru a fi observate îndeaproape. Acum însă, cercetătorii au prezentat o idee pentru un nou tip de telescop, care ar putea rezolva această problemă prin utilizarea gravitației Soarelui, pentru a mări obiectele situate în alte sisteme solare.
Metoda, cunoscută sub numele de lentilă gravitațională, este deja folosită de astronomi pentru a studia galaxiile care sunt foarte îndepărtate; totuși, posibilitatea utilizării ei pentru observarea planetelor a fost investigată doar relativ recent.
Pentru a funcționa, noul telescop ar trebui să se poziționeze astfel încât să fie aliniat cu Soarele situat exact între acesta și planeta pe care dorește să o vadă. Dacă totul este făcut corect, imaginea rezultată ar fi mărită de aproximativ 1.000 de ori, permițând vizualizări ale planetelor îndepărtate, la fel de clare ca cele pe care le avem în prezent cu Marte sau Jupiter.
„Vrem să facem fotografii ale planetelor care orbitează în jurul altor stele, care sunt la fel de bune ca imaginile pe care le putem face cu planetele din propriul nostru sistem solar”, a spus profesorul Bruce Macintosh. „Cu această tehnologie, sperăm să facem o fotografie a unei planete aflată la 100 de ani-lumină depărtare, care ar avea același impact ca imaginea Pământului făcută de Apollo 8”.
Există totuși o problemă: tehnologia necesară pentru a pune această idee în practică în prezent nu există, ceea ce înseamnă că telescopul gravitațional încă nu poate fi folosit. În câțiva ani, totuși, odată ce tehnologia avansează enorm, ideea ar putea deveni un lucru foarte real.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org