Extraordinar! Cu un nou instrument, telescopul gravitaţional, am putea vedea foarte clar şi îndeaproape planetele extraterestre situate la distanţe enorme


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Până în prezent, astronomii au identificat peste 5.000 de planete care orbitează în jurul stelelor îndepărtate. Totuși, știm foarte puține despre ele, deoarece sunt prea departe pentru a fi observate îndeaproape. Acum însă, cercetătorii au prezentat o idee pentru un nou tip de telescop, care ar putea rezolva această problemă prin utilizarea gravitației Soarelui, pentru a mări obiectele situate în alte sisteme solare.

Metoda, cunoscută sub numele de lentilă gravitațională, este deja folosită de astronomi pentru a studia galaxiile care sunt foarte îndepărtate; totuși, posibilitatea utilizării ei pentru observarea planetelor a fost investigată doar relativ recent.

Pentru a funcționa, noul telescop ar trebui să se poziționeze astfel încât să fie aliniat cu Soarele situat exact între acesta și planeta pe care dorește să o vadă. Dacă totul este făcut corect, imaginea rezultată ar fi mărită de aproximativ 1.000 de ori, permițând vizualizări ale planetelor îndepărtate, la fel de clare ca cele pe care le avem în prezent cu Marte sau Jupiter.

„Vrem să facem fotografii ale planetelor care orbitează în jurul altor stele, care sunt la fel de bune ca imaginile pe care le putem face cu planetele din propriul nostru sistem solar”, a spus profesorul Bruce Macintosh. „Cu această tehnologie, sperăm să facem o fotografie a unei planete aflată la 100 de ani-lumină depărtare, care ar avea același impact ca imaginea Pământului făcută de Apollo 8”.

Există totuși o problemă: tehnologia necesară pentru a pune această idee în practică în prezent nu există, ceea ce înseamnă că telescopul gravitațional încă nu poate fi folosit. În câțiva ani, totuși, odată ce tehnologia avansează enorm, ideea ar putea deveni un lucru foarte real.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO