Cunoscută şi sub numele de „Steaua Demonului”, steaua Algol a fost observată de către primii astronomi antici. Algol este de fapt un sistem stelar multiplu, fiind vorba de 3 stele, care orbitează unele în jurul celeilalte, fiind legate de atracția gravitațională.
Cele trei stele Algol – Beta Persei Aa1, Aa2 și Ab – nu sunt vizibile separat cu ochiul liber. Descoperiți oficial în anul 1669, cu ajutorul telescopului, cei trei sori ai lui Algol se mișcă unul în jurul celuilalt, făcând ca steaua principală să se estompeze și apoi să se lumineze.
Însă, un papirus vechi de 3.200 de ani, studiat în anul 2015, sugerează faptul că egiptenii antici au descoperit pentru prima dată acest sistem stelar triplu. Numit „Calendarul Cairo”, documentul era un ghid pentru fiecare zi a anului, oferind date de bun augur pentru ceremonii, prognoze, avertismente și chiar pentru activitățile zeilor. Anterior, cercetătorii au simțit că calendarul antic avea o legătură cu astronomia, dar nu au avut niciodată vreo dovadă.
Studiul a constatat că zilele pozitive ale calendarului se potriveau cu cele mai luminoase zile ale lui Algol, precum și cu cele ale Lunii. Se pare că nu numai că egiptenii puteau vedea steaua fără ajutorul unui telescop, dar ciclul ei a influențat profund calendarele lor religioase. Aplicând o analiză statistică calendarelor zilelor norocoase și ghinioniste înregistrate pe papirus, cercetătorii de la Universitatea din Helsinki din Finlanda au reușit să coreleze activitățile zeității egiptene antice Horus cu ciclul de 2.867 de zile al lui Algol. Această descoperire sugerează cu tărie că egiptenii cunoșteau bine Algol și și-au adaptat calendarele pentru a se potrivi cu steaua variabilă în urmă cu aproximativ 3.200 de ani.
Așadar, întrebările care rămân fără răspuns sunt: cum au dobândit vechii egipteni o cunoaștere atât de aprofundată despre sistemul stelar Algol? De ce au legat acest sistem stelar cu una dintre cele mai importante zeități ale lor, Horus? Mai remarcabil, cum au observat ei sistemul stelar fără telescop, chiar dacă Algol se află la circa 92 de ani-lumină distanţă faţă de Pământ?