Incredibil ce au descoperit astronomii: o exoplanetă neagră ca asfaltul!


Un „Jupiter fierbinte”, situat la 1.400 de ani lumină distanță, reflectă lumină atât de puțină, încât care pare a fi negru complet. Cunoscută sub numele de WASP-12b, această exoplanetă îndepărtată are un diametru de două ori mai mare decât acela al lui Jupiter și orbitează atât de aproape steaua-mamă, încât un an este echivalent cu doar 24 de ore de aici pe Pământ.

Acum, folosind Spectrograful de Imagistică Telescopică Spațială (STIS) de pe telescopul spațial Hubble, astronomii au dezvăluit o altă proprietate surprinzătoare a acestei planete: un albedo de 0,064. Aceasta înseamnă că ea nu reflectă deloc lumină și apare aproape total neagră.

Principalul motiv pentru acest lucru, cred oamenii de ştiinţă, îl reprezintă temperatura extremă a atmosferei sale, care previne formarea de nori şi chiar descompunerea moleculelor de hidrogen în hidrogen atomic. Atmosfera sa este atât de fierbinte încât funcţionează mai mult ca cea a unei stele de masă mică decât ca o planetă.

„Există și alți „Jupiteri fierbinți” care s-au dovedit a fi extrem de întunecaţi, dar aceştia au temperaturi mai joase decât WASP-12b”, a spus autorul principal al studiului, Taylor Bell. „Pentru acele planete, se sugerează că lucruri precum norii și metalele alcaline sunt motivul pentru absorbția luminii, dar acestea nu funcționează pentru WASP-12b, deoarece planeta este incredibil de fierbinte”.

Sursa (traducerea şi adaptarea): spacetelescope.org


Lasă un comentariu