Incredibil ce au descoperit astronomii: o exoplanetă neagră ca asfaltul!


Un „Jupiter fierbinte”, situat la 1.400 de ani lumină distanță, reflectă lumină atât de puțină, încât care pare a fi negru complet. Cunoscută sub numele de WASP-12b, această exoplanetă îndepărtată are un diametru de două ori mai mare decât acela al lui Jupiter și orbitează atât de aproape steaua-mamă, încât un an este echivalent cu doar 24 de ore de aici pe Pământ.

Acum, folosind Spectrograful de Imagistică Telescopică Spațială (STIS) de pe telescopul spațial Hubble, astronomii au dezvăluit o altă proprietate surprinzătoare a acestei planete: un albedo de 0,064. Aceasta înseamnă că ea nu reflectă deloc lumină și apare aproape total neagră.

Principalul motiv pentru acest lucru, cred oamenii de ştiinţă, îl reprezintă temperatura extremă a atmosferei sale, care previne formarea de nori şi chiar descompunerea moleculelor de hidrogen în hidrogen atomic. Atmosfera sa este atât de fierbinte încât funcţionează mai mult ca cea a unei stele de masă mică decât ca o planetă.

„Există și alți „Jupiteri fierbinți” care s-au dovedit a fi extrem de întunecaţi, dar aceştia au temperaturi mai joase decât WASP-12b”, a spus autorul principal al studiului, Taylor Bell. „Pentru acele planete, se sugerează că lucruri precum norii și metalele alcaline sunt motivul pentru absorbția luminii, dar acestea nu funcționează pentru WASP-12b, deoarece planeta este incredibil de fierbinte”.

Sursa (traducerea şi adaptarea): spacetelescope.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO