Situată în Galeria de Artă Smithsonian Freer, Codex Washingtonianus este cea de-a treia Biblie veche din lume. Această carte neprețuită este foarte bine păzită și rareori este expusă publicului. Ultima dată ea a fost expusă în februarie 2014, când curatorii instituţiei au arătat documentul în Camera Victoriană Peacock din cadrul muzeului, împreună cu alte patru manuscrise vechi achiziționate de către omul de afaceri Charles Lang Freer, fondatorul muzeului. Cele două manuscrise rămase sunt prea delicate sau deteriorate și nu pot fi expuse.
Biblia Codex Washingtonianus (Evangheliile Washington) a fost pictată pe lemn, având aproape 200 de pagini de pergament, și mai mult de 1.500 de ani vechime. Ea cuprinde cele patru Evanghelii în limba greacă, fiind cumpărată de Freer în 1906 în Giza (Egipt). Paginile Bibliei sunt sensibile la lumină și umiditate, acesta fiind motivul pentru care codexul nu a părăsit niciodată muzeul, fiind expusă rar publicului.
Potrivit lui Craig Evans, un savant biblic de la Universitatea Acadia din Nova Scotia, există doar două alte texte complete ale Evangheliilor – Matei, Marcu, Luca și Ioan, care sunt mai vechi decât Codex Washingtonianus. Ele sunt Codex Vaticanus, care se găseşte la Vatican, și Codex Sinaiticus, aflată la British Library (Biblioteca Britanică) din Londra.
Când Codex Washingtonianus a fost publicată pentru prima oară în public în 1912, a provocat o controversă, deoarece conţinea un pasaj suplimentar în Evanghelia după Marcu. Acest pasaj nu a fost găsit în alte texte biblice şi a fost numit „logionul lui Freer”. Iată ce spune fragmentul misterios: „Și Hristos le-a zis: ‘Anii puterii lui Satana au fost împliniţi, dar alte lucruri teribile se apropie.” Acest pasaj pare să pună problema dacă Dumnezeu sau Satana a fost responsabil. Acum 100 de ani, acest fragment a făcut multă vâlvă în lume, dar acum se pare că nu mai constituie nicio problemă pentru Biserica creştină.
În lume există mai multe evanghelii „apocrife”, nerecunoscute de Biserica creştină de la începutul mileniului 1 şi care au stârnit multe controverse prin pasajele pe care le conţin (Evanghelia lui Filip, Evanghelia lui Toma sau Evanghelia lui Petru, de exemplu).