Patru cărţi vechi din istorie care au fost interzise, blestemate sau sunt indescifrabile


Cunoașterea înseamnă putere. Din acest motiv, există diverse cărți care au fost interzise sau ascunse deoarece conținutul lor putea afecta interesele anumitor grupuri sau organizații. Pentru a realiza acest lucru, s-a plantat ideea că astfel de cărți sunt blestemate sau ar înnebuni pe oricine le citește. Mai jos, puteţi citi o listă de cărți interzise, ​​blestemate și indescifrabile din istorie.

CARTEA LUI THOTH – este un manuscris egiptean care, potrivit experților, deține cheia pentru descifrarea misterelor umanității, a vieţii după viață și a Universului. Este alcătuită din 78 de foi de aur care conțin ritualuri necunoscute, informații legate de Biblie, construcția piramidelor, cunoștințe supreme despre Univers și chiar despre tehnicile de înviere.

Cartea este compusă din două dialoguri. Prima parte a poveștii spune un dialog între Hermes Trismegistus, o ființă mitică pierdută în timp, și profesorul său, zeul Thoth. A doua parte ar fi un dialog între Thoth și zeul Osiris. Este o poveste care ar putea fi despre ființe nemuritoare care au fost prinse în această lume și au decis să-și lase cunoștințele sacre ca moștenire. Se spune că oricine are acces la versiunea completă a cărții lui Thoth va putea să vadă zeii în esența lor reală și să-i poată percepe oriunde s-ar afla.

O secțiune a cărții relatează că zeul Thoth ar fi scris 36.525 de cărți similare cu aceasta, ceea ce ar face aproape imposibil ca orice muritor să le poată citi în viața sa limitată. Toate aceste cunoștințe au fost păstrate în Nil într-o cutie plină cu șerpi veninoși. Poveștile spun că prințul egiptean Nefer Ka Ptah a reușit să acceseze textul sacru după ce a învins șerpii. Totuși, acest lucru a fost considerat de Thoth și de ceilalți zei o ofensă și, ca răzbunare, i-au ucis pe soția lui, Ahwere, și pe fiul său, Merib.

Câteva generații mai târziu, Setne, un descendent al prințului Nefer Ka Ptah, află povestea marii puteri a cărții și vizitează mormântul strămoșului său. Când Setne a dezgropat textul blestemat împreună cu rămășițele prințului, fantoma lui Nefer Ka Ptah i-a apărut pentru a-l avertiza despre pericolele blestemului și i-a ordonat să returneze cartea în mormânt, dar Setne a ignorat avertismentul și a luat cartea. La întoarcere, Setne întâlnește o femeie foarte frumoasă care ajunge să-l seducă până își pierde mințile. Când s-a trezit și-a dat seama că această femeie i-a ucis soția și copiii. Cu toate acestea, totul a fost o iluzie creată de spiritul lui Nefer Ka Ptah pentru a-l face să se gândească și Setne a returnat cartea în mormânt.

Thoth avea o putere extraordinară de a gestiona timpul în dimensiunea a patra după bunul plac. Într-o parte a cărții se spune că a existat o lume în care locuitorii săi împărtășeau o gândire colectivă și se făcea referire la concepte precum telepatia. Tot în această carte, este prezentată o tehnologie de a reînvia corpurile, adică de a readuce la viață oameni care deja muriseră. Thoth avea, de asemenea, capacitatea de a modifica materia și de a lucra cu energia după bunul plac, precum și capacitatea de a comunica cu animalele.

Această carte a lui Thoth nu este completă până în prezent; papirusul din Torino se referă la tentativa de asasinare a unui faraon care deținea câteva pagini din această carte. Se știe că în timpul incendiului Bibliotecii din Alexandria au fost distruse și unele pagini.

CODEX GIGAS (sau BIBLIA DIAVOLULUI) este un manuscris din Boemia (Cehia). Cartea se remarcă față de celelalte prin dimensiunile sale uriaşe: 1 metru lungime, 624 de pagini și o greutate totală de 75 de kilograme. Cu toate acestea, nu dimensiunea o face misterioasă, ci ceea ce conține în interior.

Legenda spune că, în 1230, un tânăr călugăr benedictin de la mănăstirea Podlazice, după ce și-a încălcat jurămintele religioase, a fost condamnat la moarte cu pietre. Disperat să-și salveze viața, călugărul s-a angajat să scrie cea mai mare carte din lume care să cuprindă toată înțelepciunea omenească și să slăvească mănăstirea. S-a oferit s-o termine până a doua zi. Odată acceptată propunerea lui, tânărul a început să scrie, dar în câteva ore l-a durut brațul și nu a făcut prea multe progrese. Pe măsură ce timpul trecea, el și-a dat seama că nu va termina cartea și i-a cerut ajutor Satanei în schimbul vânzării sufletului său. Ca recunoaștere, el a desenat imaginea diavolului pe o pagină întreagă de parcă ar fi pecetluit pactul cu cel Rău. Înainte de îndeplinirea termenului, lucrarea a fost finalizată.

Unele dintre pagini au fost rupte de-a lungul timpului, ceea ce sugerează că au fost ascunse unele informații. Cercetările care au fost efectuate indică faptul că este imposibil ca o singură persoană să fi scris o lucrare atât de sofisticată în doar 24 de ore. În plus, sunt necesare două persoane pentru a manipula cartea. Experții estimează că timpul necesar pentru finalizarea acesteia ar fi cuprins între 25 și 30 de ani. Totuși, analizele efectuate asupra cernelii utilizate indică faptul că lucrarea a fost efectuată într-o perioadă de 24 până la 72 de ore. Pe de altă parte, diverși savanți susțin că tipul de scriere folosit în Codex Gigas nu se găsește în nicio altă carte a vremii.

Cartea a adus doar nenorocire proprietarilor săi. Când mănăstirea Podlazice a început să treacă printr-o criză financiară teribilă, cartea a fost vândută unei alte mănăstiri vecine pentru a le atenua situația. Totuși, această mănăstire a repetat situația economică gravă și a scăpat de exemplar. În 1594 a intrat în colecția împăratului german Rudolf al II-lea, dar nenorocirea a venit în curând, o nebunie bruscă forțându-l să se retragă din funcție. În timpul războiului de 30 de ani, armata suedeză a extras Codex Gigas din castelul lui Rudolf al II-lea și l-a dus în Suedia, astăzi aflându-se în Biblioteca Națională din Stockholm.

CODEX ROHONCZI. Este una dintre cele mai ciudate cărți care a existat vreodată. Nu există nicio certitudine absolută cu privire la originea sa și, la fel ca celebrul Manuscris Voynich, nimeni nu a reușit să descifreze Codexul Rohonczi în întregime. Singurul lucru cert este că datează din anul 1530 și care a fost donată în secolul al XIX-lea de către contele G. Batthyany Academiei de Științe Rohoncz din Ungaria. Codex Rohonczi este alcătuit din 448 de pagini unde se pot vedea 87 de ilustrații, precum și simboluri creștine, musulmane și păgâne: cruci, semilune și sori cu diferite forme. Deși mulți oameni de știință și de limbi antice au încercat să descifreze acest codex, toți au eșuat. Acest lucru se datorează complexității alfabetului în care este scris. Are peste 200 de simboluri (sau litere), în timp ce alfabetele cunoscute au în medie 20 până la 40.

CARTEA LUI SOYGA. Aceasta este o carte scrisă în secolul al XVI-lea, compusă la rândul ei din mai multe volume mai mici. Împreună formează un tratat de magie care conține 36 de tabele dreptunghiulare cu peste 40 de mii de litere și simboluri alchimice care au fost indescifrabile de secole. Primul proprietar cunoscut a fost John Dee, un consilier apropiat al reginei Elisabeta I a Angliei. Dee a petrecut mai bine de un deceniu încercând să decodeze aceste simboluri ciudate, ba chiar se spune că a apelat la Arhanghelul Uriel prin colegul său Edward Kelley pentru a-l ajuta în scopul său, dar fără rezultate satisfăcătoare. Cartea a fost scrisă inițial în latină, dar mai târziu a fost tradusă în engleză de Jane Kupin, deși cele 36 de tabele cu criptologie au rămas indescifrabile. În cele din urmă, Jim Reeds, un criptolog faimos și respectat, a reușit să formuleze un algoritm care a dat sens celor scrise în Cartea lui Soyga. Și despre ce era vorba atunci? În cartea sa „John Dee and the Magic Tablets of Soyga”, Jim Reeds crede că, pe lângă vrăji, magie, astrologie și chiar demonologie, cele 36 de tabele fac referire la Cabala creștină din acea vreme.


Lasă un comentariu