Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Hemingway, autorul celebrului roman “Bătrânul şi marea”, era spion KGB

96

hemingwayFostul ofiţer KGB Alexander Vassiliev furnizează, în ultima carte pe care o semnează alături de John Earl Haynes şi Harvey Klehr, dovezi pentru “trecutul de spion” al lui Ernest Hemingway (faimos scriitor american), care, sub numele de cod “Argo”, ar fi devenit unul dintre agenţii KGB-ului în America.

Volumul “Spies: The Rise and Fall of the KGB in America”, editat la Universitatea Yale, dezvăluie că romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care îi infiltrase KGB în Statele Unite ale Americii, fapt confirmat de Vassiliev, care a avut acces la arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, în anii 90. Alexander Vassiliev, jurnalist rus şi fost ofiţer al serviciilor de informaţii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, “The Haunted Wood: Soviet Espionage in America”, bazat pe documente de arhivă, peste 1.000 de pagini de note ale KGB.

Se pare că Hemingway, descris ca un “spion diletant”, a fost recrutat de serviciile secrete sovietice în 1941, înaintea unei excursii în China. Scriitorul şi-ar fi exprimat “dorinţa şi voinţa de a-i ajuta” pe agenţii sovietici din Havana şi Londra, ajungând să furnizeze, sub numele de “Argo”, “informaţii politice”, fără a exista, însă, un contact direct între el şi KGB, motiv pentru care legăturile au încetat definitiv după aproape un deceniu. Cartea este una cât se poate de serioasă, construită pe detalii sobre, astfel încât pare neîndoielnic că Alher Hiss şi Rosenberg au fost spioni sovietici. Cu Hemingway, lucrurile sunt puţin diferite, pentru că acesta nu a reuşit să transmită, conform autorilor, nici0  informaţie cu adevărat relevantă, una dintre ipoteze fiind aceea că şi-a folosit statutul de spion pentru scrierea cărţilor sale.

Ernest Hemingway (1899-1961), un clasic al literaturii universale, a avut o viaţă extrem de tumultuoasă. Prieten cu Ezra Pound şi cu prozatorul Francis Scott Fitzgerald, a participat la ambele conflagraţii mondiale şi la Războiul Civil din Spania. În 1926, îi apare primul roman de succes, “The Sun Also Rises”, o carte care descrie viaţa comunităţii americane din Europa. Printre titlurile care l-au făcut cunoscut se număra “A Farewell to Arms” (“Adio, arme”), din 1929,  “For Whom the Bell Tolls” (“Pentru cine bat clopotele”), apărut în 1940 şi capodopera din 1952, volumul “The Old Man and the Sea” (“Bătrânul şi marea”).

Prozatorul s-a sinucis în casa lui din Ketchum, Idaho, la 2 iulie 1961.

Orgoni Crystal